Budućnost

Musk vjeruje da niko od nas neće imati posao zbog AI

Autor: Biznis.ba
Musk vjeruje da niko od nas neće imati posao zbog AI
Foto: Bloomberg

Vjerovatno niko od nas neće u budućnosti imati posao zbog razvoja vještačke inteligencije (AI), ali problem će biti pronalaženje smisla egzistencije, izjavio je američki preduzetnik Elon Musk.

On je, govoreći preko web kamete na konferenciji Vivatech u Parizu, naglasio da su za ostvarenje ovakvog scenarija neohodni "univerzalni visoki prihodi" i budućnost u kojoj neće biti nedostataka robe i usluga.

Prema Muskovoj viziji, ljudi će i dalje moći da rade ako to žele, ali to neće biti obavezno.

"Ako želite da radite posao koji je neka vrsta hobija, možete, ali vještačka intelegencija i roboti će nabavljati svu robu i obavljati sve usluge koje su vam potrebne", rekao je vlasnik kompanije Tesla, prenosi Tanjug.

On je istovremeno naveo da je zabrinut oko razvoja vještačke inteligencije i pozvao roditelje da svojoj djeci organiče pristup društvenim medijima, pošto te platforme "programira vještačka inteleigencija koja podiže dopamin na maksimum", prenosi CNN.

Musk je ranije ove godine naveo da će AI koja je pametnija od čovjeka biti dostupna do 2026. godine.

Izvršni direktor firme Baidu, Robin Li rekao je na Vivatech konferenciji da su današnji najmoćniji AI modeli još dosta daleko od nivoa na kojem je intelekt čovjeka.

Li smatra da će AI biti potrebno bar 10 godina da prestigne ljudsku inteligenciju.