aI

Nvidia priprema nove čipove za kinesko tržište

Autor: Biznis.ba
Nvidia priprema nove čipove za kinesko tržište
Foto: Bloomberg

Nvidia radi na verziji svojih novih vodećih AI čipova za kinesko tržište koji bi bili kompatibilni sa trenutnom kontrolom izvoza u SAD.

Gigant AI čipova predstavio je u martu svoju „Blackvell“ seriju čipova, koji će se masovno proizvoditi kasnije tokom godine. U okviru te serije, B200 je 30 puta brži od svog prethodnika u nekim zadacima kao što su odgovori robota za ćaskanje, prenosi Reuters.

Nvidia će sarađivati sa Inspurom, jednim od svojih glavnih distributera u Kini, na lansiranju i distribuciji čipa koji se probno zove „B20“, naveli su izvori koji su odbili da budu identifikovani. Očekuje se da će Nvidia uskoro objaviti precizne informacije.

Portparol Nvidije je odbio da komentariše navode medija, dok Inspur nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Vashington je pooštrio kontrolu nad izvozom najsavremenijih poluprovodnika u Kinu 2023. godine, nastojeći da spriječi prodor u razvoju super kompjutera koji bi mogao da pomogne kineskoj vojsci.

Nvidia je na putu da ove godine proda čipove za vještačku inteligenciju u vrijednosti od 12 milijardi dolara u Kini, uprkos američkim kontrolama izvoza koje su smanjile posao kompanije na jednom od najvećih svjetskih tržišta poluprovodnika.