tehnološki div

Oracle najavljuje ulaganje od milijardu dolara u razvoj AI i oblaka u Španiji

Autor: Biznis.ba
Oracle najavljuje ulaganje od milijardu dolara u razvoj AI i oblaka u Španiji
Foto: Bloomberg

Američki tehnološki div Oracle objavio je da će u sljedećih 10 godina uložiti više od milijardu dolara u razvoj tehnologije umjetne inteligencije i računalstva u oblaku u Španiji, nadovezujući se na najavljene milijarde dolara ulaganja Amazona i Microsofta.

To ulaganje, piše Hina, uspostavit će novu regiju poslovanja u oblaku koja će korisnicima omogućiti premještanje radnog opterećenja iz podatkovnih centara u Oracle Cloud Infrastructureu.

Prošle sedmice Oracle je prognozirao dvoznamenkasti rast prihoda u fiskalnoj 2025. godini, signalizirajući snažnu potražnju za uslugama u oblaku, baziranima na umjetnoj inteligenciji.

Kompanija je također najavila partnerstvo s vlasnikom ChatGPT-a OpenAI-jem i Google Cloudom na proširivanju infrastrukture.

Španija je u posljednje vrijeme postala “magnet” za američke tehnološke divove koji planiraju razvijati poslovanje u oblaku.

Microsoft je tako prošle sedmice najavio da će uložiti 6,69 milijardi eura u razvoj podatkovnih centara u Aragonu, a Amazon planira u regiju do sredine iduće decenije uložiti 15,7 milijardi eura, prenose Financije hr.

Veliki igrači u sektoru pokušavaju u posljednje vrijeme sklopiti poslove s telekomunikacijskim firmama, privučeni milijardama dolara potencijalnih prihoda.

Telekomi su zasada oprezni u procjeni kapaciteta oblaka za upravljanje mobilnim mrežama.