ifo

Porast upotrebe umjetne inteligencije među njemačkim firmama

Autor: Biznis.ba
Porast upotrebe umjetne inteligencije među njemačkim firmama
Foto: Pexels

U Njemačkoj 27 posto firmi koristi umjetnu inteligenciju, dok je lani taj udio bio 13,3 posto, podaci su minhenskog instituta Ifo. Nešto manje od petog plana za početak korištenja ove tehnologije u nadolazećim mjesecima.


Broj firmi koje koriste umjetnu inteligenciju u svojim poslovnim procesima povećao se u gotovo svim sektorima.

U automobilskoj, elektroničkoj, farmaceutskoj i tekstilnoj industriji udio tih firmi bio je veći od 33 posto. Među pružateljima usluga ističe se djelatnost oglašavanja i istraživanja tržišta, gdje je taj udio iznosio 72 posto, dok je kod pružatelja IT usluga oko 60 posto. U sektoru maloprodaje umjetnu inteligenciju trenutno koristi 22 posto firmi, prenosi SEEbiz.

U građevinskoj industriji 11,6 posto tvrtki koristilo je umjetnu inteligenciju. U ovom sektoru je i najveći broj skeptika koji trenutno ne vide potencijal u korištenju ove tehnologije (oko 42 posto). Sličan udio institut bilježi iu ugostiteljstvu, tačnije 40 posto.

Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja u Ifu, procijenio je da će se u budućnosti povećati broj firmi koje koriste umjetnu inteligenciju. “Tvrtke očekuju da će korištenje umjetne inteligencije povećati njihovu produktivnost za više od 10 posto”, naglasio je.