američki sud

Presuda: Google nezakonito držao monopol u tražilicama i oglašavanju

Autor: Biznis.ba
Presuda: Google nezakonito držao monopol u tražilicama i oglašavanju
Foto: Ilustracija/Pexels

Savezni američki sudac presudio je u ponedjeljak da je Google nezakonito držao monopol u dva područja tržišta: pretraživanje i tekstualno oglašavanje.


Vlada je u značajnom slučaju pokrenula 2020. godine tvrdila da je Google zadržao svoj udio na općem tržištu pretraživanja stvarajući jake prepreke ulasku i povratnu spregu koja je održala njegovu dominaciju. Sud je utvrdio da je Google prekršio odjeljak 2 Shermanova zakona, koji zabranjuje monopole.

Presuda označava prvu antimonopolsku odluku protiv tehnološke firme u decenijama.

"Google je monopolist i djelovao je kao monopolist kako bi zadržao svoj monopol", napisao je u odluci sudac Amit Mehta s Okružnog suda SAD-a za Distrikt Columbia.

Ministarstvo pravosuđa i dvostranačka skupina državnih advokata iz 38 država i teritorija, na čelu s Coloradom i Nebraskom, podnijeli su slične, ali odvojene antimonopolske tužbe protiv Googlea 2020. godine. Tužbe su kombinirane u predsudske svrhe, kao što je otkrivanje dokaza.

Glavni državni advokat Merrick Garland nazvao je odluku "historijskom pobjedom za američki narod".

"Nijedna firma - bez obzira koliko velika ili utjecajna - nije iznad zakona", napisao je Garland u izjavi. "Ministarstvo pravosuđa nastavit će energično provoditi naše antimonopolske zakone."

U svojoj presudi, sud se osvrnuo na Googleove ekskluzivne aranžmane pretraživanja na Androidu i Appleu
iPhone i iPad uređaje, rekavši da su pomogli u učvršćivanju Googleovog antikonkurentskog ponašanja i dominacije nad tržištima pretraživanja.

Opće usluge pretraživanja, prema sudu, odnose se na Googleovu temeljnu tražilicu, gdje se tradicionalno natjecao s Yahooom. Općenito tekstualno oglašavanje pretraživanja odnosi se na tekstualne oglase koji se prikazuju uz rezultate pretraživanja, prenosi SEEbiz. Sud je presudio da je u oba ta područja Google djelovao kao monopol. Međutim, presudom je utvrđeno da opće oglašavanje na pretraživačkoj mreži nije tržište pa ne može postojati monopolska kontrola.

Kent Walker, Googleov predsjednik globalnih poslova, rekao je u izjavi da se kompanija planira žaliti na presudu. Istaknuo je naglasak suda na kvaliteti Googleovih proizvoda.

"Ova odluka priznaje da Google nudi najbolju tražilicu, ali zaključuje da nam ne bi trebalo biti dopušteno da bude lako dostupna", napisao je Walker. "Kako se ovaj proces nastavlja, ostat ćemo usredotočeni na izradu proizvoda koje ljudi smatraju korisnima i lakima za korištenje."

Dionice Alphabeta pale su za više od 4% u ponedjeljak, povučene dolje velikim padom dionica širom svijeta.