googleova matična firma

Prihodi Alphabeta u skladu s očekivanjima, podbacio samo YouTube

Autor: Biznis.ba
Prihodi Alphabeta u skladu s očekivanjima, podbacio samo YouTube
Foto: Ilustracija

Googleova matična firma Alphabet izvijestila je o rezultatima za drugo tromjesečje koji su ispunili očekivanja analitičara.

Istovremeno su, međutim, podbacili po pitanju prihoda od oglašavanja na YouTubeu, zbog čega je cijena dionice Alphabeta u produženom trgovanju pala za 1,5 posto.

Ukupni prihodi porasli su 14 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosili 84,74 milijarde dolara. Od toga je prihod od poslovanja u oblaku, odnosno Google Clouda bio 10,35 milijardi dolara.

Zarada od oglašavanja na YouTubeu bila je 8,66 milijardi dolara, manje od 8,93 milijarde koliko su prognozirali analitičari. To se objašnjava povećanom konkurencijom koju predstavljaju stranice poput TikToka.

Alphabet, piše CNBC, vidi potencijal i u svijetu tehnologije autonomnih vozila, što potvrđuje sve većim ulaganjima u Waymo.

Kompanija je najavila “novu višegodišnju investiciju od pet milijardi dolara” u tu podfirmu za autonomnu vožnju. Ta je usluga postala dostupna i korisnicima u San Franciscu, nakon što je “led probio” Phoenix, prenose Financije hr.

Izvršni direktor Sundar Pichai otkrio je da Waymo trenutno ostvaruje 50.000 plaćenih vožnji sedmično.