i asml

Prihodi kineskih proizvođača poluvodičke opreme udvostručeni nakon američkih ograničenja

Autor: Biznis.ba
Prihodi kineskih proizvođača poluvodičke opreme udvostručeni nakon američkih ograničenja
Foto: Arhiv

Četiri najveća svjetska proizvođača poluvodičke opreme, uključujući ASML, zabilježila su više nego udvostručenje udjela prihoda u Kini od kraja 2022., rekli su analitičari Bank of America u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Kineski prihodi velikih proizvođača poluvodičke opreme udvostručio se otkako je SAD uveo kontrolu izvoza

"Kina je ubrzala kupnju poluproizvodne opreme otkako je SAD uveo stroža izvozna ograničenja u oktobru 2022., s ciljem razvoja vlastitih poluproizvodnih kapaciteta", navodi se u izvještaju.

BofA analiza promatrala je Lam Research, ASML, KLA Corp. i Applied Materials.

Istraživanje je pokazalo da su se prihodi firmi u Kini više nego udvostručili sa 17% njihovih ukupnih prihoda u četvrtom kvartalu 2022. na 41% u prvom kvartalu 2024.

"Tehnologija, posebno poluproizvodnja, u središtu je trgovinskih napetosti s Kinom, koja bi mogla biti više ugrožena ako napetosti odavde dalje eskaliraju", navodi se u izvještaju, prenosi SEEbiz.

SAD je u oktobruu 2022. počeo uvoditi sveobuhvatnu kontrolu izvoza američke prodaje naprednih poluvodiča i povezane proizvodne opreme Kini. Prošle je sedmice Bloomberg izvijestio, pozivajući se na izvore, da Bidenova administracija razmatra šira ograničenja izvoza poluvodičke opreme u Kinu koja bi mogla utjecati na neameričke firme.

Peking je u međuvremenu nastojao ojačati svoju tehnološku samodostatnost, što je cilj koji su najviši čelnici ponovno potvrdili na ključnom političkom sastanku prošle sedmice.

VanEck Semiconductor ETF (SMH), koji prati kompanije za čipove uvrštene na američke berze, pao je prošle sedmice, ali još uvijek drži dobitke od gotovo 46% u dosadašnjoj godini.