deset posto

Redditu rastu dionice nakon dogovora o prodaji sadržaja s OpenAI

Autor: Biznis.ba
Redditu rastu dionice nakon dogovora o prodaji sadržaja s OpenAI
Foto: Unsplash

Dionice Reddita bilježe rast od deset posto nakon što je firma objavila da je sklopila ugovor o partnerstvu sa start-upom za umjetnu inteligenciju (AI) OpenAI.

Prema ugovoru, firma koja stoji iza chatbota ChatGPT, dobit će pristup sadržaju Reddita, dok također donijeti značajke koje pokreće AI na platformu društvenih medija, prenosi BBC. Objava potvrđuje napore Reddita da proširi svoje izvore prihoda izvan oglašavanja.

Dogovor također dolazi u trenutku kada sve veći broj vlasnika autorskih prava pokreće pravne izazove oko korištenja njihovih materijala od strane firmi AI-a.

U četvrtak je Sony, koji je najveći muzički izdavač na svijetu, tražio od Googlea, Microsofta i OpenAI-a informaciju jesu li koristili njegove pjesme za razvoj AI sistema. Posljednjih mjeseci OpenAI je također sklopio ugovore s nekoliko izdavača, uključujući Associated Press i Financial Times.

Google je još u februaru najavio partnerstvo koje tehnološkom divu omogućuje pristup podacima Reddita za učenje svojih AI modela.

Ove sedmice OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja podupire ChatGPT. Tvrtka je rekla da će GPT-4o biti uveden za sve korisnike ChatGPT-a, uključujući one koji nisu pretplatnici, prenose Financije hr.

Brži je od ranijih modela i programiran je da zvuči razgovorno u svojim odgovorima na upite.

Nova verzija može čitati i raspravljati o slikama, prevoditi jezike i identificirati emocije iz vizualnih izraza. Tu je i memorija tako da se može prisjetiti prethodnih upita.

I u Evropskoj uniji i u SAD-u postoje pitanja o tome je li obuka AI alata na takvom sadržaju kršenje autorskih prava ili potpada pod poštenu upotrebu i iznimke privremenog kopiranja.

Problem je trenutno aktualan i na sudu u SAD-u, u nekoliko pravnih slučajeva koji zasebno zastupaju ljude poput autora Igre prijestolja Georgea RR Martina, komičarke Sarah Silverman i New York Timesa.