jačanje poslovanja

SK Hynix investira 75 milijardi dolara do 2028. u AI i čipove

Autor: Biznis.ba
SK Hynix investira 75 milijardi dolara do 2028. u AI i čipove
Foto: Bloomberg

Južnokorejski SK Hynix, svjetski broj 2 proizvođač memorijskih čipova, uložit će 103 biliona wona (74,6 milijardi dolara) do 2028. kako bi ojačao svoje poslovanje s čipovima, usredotočujući se na umjetnu inteligenciju, objavila je njegova matična firma SK Group.

SK Group također je rekla da planira osigurati 80 triliona wona do 2026. za ulaganje u umjetnu inteligenciju i poluvodiče, kao i za povrate dioničara, dok racionalizira svojih više od 175 filijala.

Prostrani konglomerat iznio je planove nakon dvodnevnog strateškog sastanka, s ciljem oživljavanja grupe nakon što su SK Hynix, njegov glavni proizvođač novca, i ogranak grupe za baterije za električna vozila pretrpjeli teške gubitke.

SK Group je rekao da je nastojao poboljšati svoju konkurentnost fokusirajući se na svoj AI vrijednosni lanac, uključujući memorijske čipove visoke propusnosti (HBM), AI podatkovne centre i AI usluge kao što su personalizirani AI pomoćnici.

U vrijeme tranzicije potrebna je "preventivna i temeljita promjena", citiran je u izjavi predsjednik SK grupe Chey Tae-won

Tokom sastanka, rukovoditelji su se također složili da će poduzeti postupne korake za prilagodbu broja filijala u grupi na "upravljiv raspon", bez navođenja razmjera smanjenja, prenosi SEEbiz.

Lokalni mediji su rekli da se očekuje da će SK Innovation, koja posjeduje najveću kantonalnu rafineriju nafte i proizvođača baterija SK On, nastaviti spajanje s profitabilnom plinskom filijalom SK E&S.

Grupa očekuje da će njezina dobit prije oporezivanja ove godine dostići oko 22 triliona wona, nadoknađujući prošlogodišnji gubitak, s ciljem dosezanja dobiti prije oporezivanja od 40 triliona wona do 2026. godine.

Južna Koreja, dom najvećih svjetskih proizvođača memorijskih čipova Samsung Electronics i SK Hynix, zaostaje za nekim suparnicima u područjima kao što su dizajn čipova i ugovorna proizvodnja čipova.

Ranije ove godine, vlada je najavila paket podrške od 26 triliona wona (19 milijardi dolara) za svoje poslovanje s čipovima, navodeći potrebu da održi korak u područjima kao što su dizajn čipova i proizvodnja po ugovoru usred 'sveopćeg rata' na globalnom tržištu poluvodiča.