chips ju

Slovenija će sufinansirati projekte na području računarskih čipova

Autor: Biznis.ba
Slovenija će sufinansirati projekte na području računarskih čipova
Foto: Unsplash

Vlada je saopćila o toku saradnje Slovenije sa zajedničkom evropskom firmom za računarske čipove Chips JU, koja među ostalim predviđa uspostavu nacionalnog kompetentnog centra za čipove.

Upoznala se i s namjeravanim potpisivanjem administrativnog sporazuma s navedenom firmom, s kojom će Slovenija sufinansirati projekte na području čipova.

Svaka zemlja učesnica može imati jedan ili više centara kompetencije za tehnologije čipova i poluvodiča. Sufinansirat će se po jedan centar kompetencije u svakoj zemlji sudionici, stoji u priopćenju Ministarstva digitalne transformacije.

Centri kompetencije bit će prva ulazna tačka za korisnike i bit će povezani s mrežom centara kompetencije širom Evrope. Oni će omogućiti pristup tehničkom znanju i iskustvu u području poluvodiča te pomoći firmama da pristupe i poboljšaju mogućnosti dizajna i razviju vještine.

Ministarstvo digitalne transformacije, koje je zaduženo za provedbu European Chip Act-a u Sloveniji, podržava uspostavu centra kompetencija. Kako su naglasili, to će doprinijeti jačanju evropskog ekosistema u području poluvodičkih tehnologija i čipova, prenosi SEEbiz.

Vlada se na današnjoj sjednici upoznala i s namjeravanim potpisivanjem administrativnog ugovora s firmom Chips JU. Ugovor će potpisati Ministarstvo digitalne transformacije, a njime će Slovenija ponuditi mogućnost sufinansiranja projekata na području računarskih čipova i poluvodičkih tehnologija.

Prema uvjeravanjima Ministarstva, administrativni sporazum nema izravnih finansijskih posljedica za državni proračun, jer ne predviđa da bi Slovenija trebala uplatiti dio sredstava u zajedničko poduzeće Chips JU. Njime se državi omogućuje sufinansiranje projekata slovenskih prijavitelja koje na konkursu poduzeće Chips JU uspiju u selekcijskom postupku. Među njima bit će i projekat uspostave centra kompetencija za čips.

Firma Chips JU raspisuje i natječaj za istraživačko-inovacijske projekte u području čipova i poluvodičkih tehnologija koji će se sufinansirati u sklopu poticaja za mala i srednja poduzeća u vidu pružanja poticajnog okruženja u području čipova. i poluvodičke tehnologije. Istraživačke i inovacijske projekte Chips JU sufinansira do 35 posto, a u istom omjeru projekte će sufinansirati i Slovenija.

Ministarstvo digitalne transformacije za ovu je godinu osiguralo sredstva u iznosu od 700.000 eura. Sljedeće godine 1,2 miliona eura, od čega 500.000 eura za centar kompetencija i 700.000 eura za istraživačke i inovacijske projekte.

Planiranim sredstvima ministarstvo će poticati uspješne prijave slovenskih prijavitelja na konkurse zajedničkog poduzeća Chips JU, navode iz ministarstva.