proizvođač čipova

SMIC poslao važno upozorenje

Autor: Biznis.ba
SMIC poslao važno upozorenje
Foto: Bloomberg

Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) u petak je upozorio na intenzivnu konkurenciju u industriji čipova nakon što je dobit u prvom tromjesečju izmakla očekivanja.

"Konkurencija u industriji je sve oštrija, a cijene robnih proizvoda u osnovi slijede tržišne trendove", rekao je SMIC u petak tokom razgovora o prihodima firme.

"Firma ispunjava svoj dugoročni pogled kroz izgradnju kvalitetnih tehnoloških platformi koje ovdje u kontinentalnoj Kini skaču za jednu do dvije generacije", rekao je SMIC.

SMIC, najveći kineski ugovorni proizvođač čipova, smatra se kritičnim za ambicije Pekinga da smanji oslanjanje na inozemstvo u domaćoj industriji poluvodiča dok SAD nastavlja obuzdavati tehnološku moć Kine. SMIC zaostaje za tajvanskim TSMC-om i južnokorejskim Samsungom, prema analitičarima, prenosi SEEbiz.

Neto prihod firme u prvom tromjesečju pao je 68,9% u odnosu na prethodnu godinu na 71,79 miliona dolara, u poređenju s prosječnom procjenom analitičara LSEG-a od 80,49 miliona dolara.

Bruto marža pala je na 13,7% u tromjesečju – što je najniža stopa koju je firma ikada zabilježila u gotovo 12 godina – prema podacima LSEG-a.

Prihod za prvo tromjesečje iznosio je 1,75 milijardi dolara, što je 19,7% više u odnosu na prethodnu godinu, jer su se kupci nakupili čipova, rekao je SMIC. Ovo je lako nadmašilo procjenu LSEG-a od 1,69 milijardi dolara.