Starshield

SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju

Autor: Biznis.ba
SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
Foto: SpaceX

SpaceX gradi mrežu od stotinu špijunskih satelita prema povjerljivom ugovoru s američkom obavještajnom agencijom, reklo je Reutersu pet izvora upoznatih s programom, pokazujući produbljivanje veza između svemirske firme milijardera poduzetnika Elona Muska i agencija za nacionalnu sigurnost.

Mrežu gradi SpaceX-ova poslovna jedinica Starshield prema ugovoru vrijednom 1,8 milijardi dolara potpisanom 2021. s Nacionalnim uredom za izviđanje (NRO), obavještajnom agencijom koja upravlja špijunskim satelitima, rekli su izvori Reutersa.

Planovi pokazuju obim uključenosti SpaceX-a u američke obavještajne i vojne projekte i ilustriraju duboko ulaganje Pentagona u velike satelitske sisteme u niskoj Zemljinoj orbiti s ciljem podrške kopnenim snagama.

Ako bude uspješan, izvori kažu da bi program značajno unaprijedio sposobnost američke vlade i vojske da brzo uoče potencijalne mete gotovo bilo gdje na kugli zemaljskoj.

Ugovor signalizira rastuće povjerenje obavještajnog establišmenta u firmu čiji se vlasnik sukobio s Bidenovom administracijom i izazvao kontroverze, otvara novu karticu oko korištenja Starlink satelitske povezanosti u ukrajinskom ratu, rekli su izvori.

Wall Street Journal obavijestio je o postojanju 1,8 milijardi dolara vrijednog povjerljivog ugovora Starshielda s nepoznatom obavještajnom agencijom bez pojedinosti o svrsi programa.

Reutersov izvještaj po prvi put otkriva da je ugovor SpaceX-a za moćni novi špijunski sistem sa stotinama satelita koji nose mogućnosti snimanja Zemlje i koji mogu djelovati kao roj u niskim orbitama, te da je špijunska agencija s kojom Muskova firma sarađuje NRO.

Reuters nije mogao odrediti kada će nova mreža satelita postati online i nije mogao utvrditi koje su druge firme dio programa s vlastitim ugovorima.

SpaceX, najveći svjetski satelitski operater, nije odgovorio na nekoliko zahtjeva za komentar o ugovoru, svojoj ulozi u njemu i detaljima o lansiranju satelita. Pentagon je uputio zahtjev za komentar NRO-u i SpaceX-u.

U izjavi NRO je priznao svoju misiju razvoja sofisticiranog satelitskog sistema i svoje partnerstvo s drugim vladinim agencijama, firmama, istraživačkim institucijama i državama, ali je odbio komentarisati Reutersova otkrića o obimu uključenosti SpaceX-a u taj napor.

"Nacionalni ured za izviđanje razvija najsposobniji, najraznovrsniji i najotporniji svemirski obavještajni, nadzorni i izviđački sistem koji je svijet ikada vidio", rekao je glasnogovornik.

Sateliti mogu pratiti ciljeve na zemlji i dijeliti te podatke s američkim obavještajnim i vojnim dužnosnicima, rekli su izvori. U načelu, to bi američkoj vladi omogućilo brzo snimanje kontinuiranih slika aktivnosti na terenu gotovo bilo gdje na svijetu, pomažući obavještajnim i vojnim operacijama, dodali su.