ifo

Trećina velikih njemačkih kompanija koristi AI

Autor: Biznis.ba
Trećina velikih njemačkih kompanija koristi AI
Foto: Unsplash

Njemačke kompanije sve više koriste vještačku inteligenciju (AI). Trećina velikih preduzeća sa više od 250 zaposlenih je primjenjuje, prema podacima instituta Ifo.

aIPredvodnici su sama IT branša i provajderi usluga bliski IT kompanijama. U evropskom poređenju, Njemačka je u gornjem dijelu tabele, iza lidera poput Danske i Finske, ali daleko ispred Francuske.

Vještačkom inteligencijom preduzeća mogu da zamijene radnu snagu koja im nedostaje i da budu efikasnija, istakao je Manfred Gesl , direktor Bavarskog udruženja industrijskih i privrednih komora.

“AI može osigurati da se naš nivo prosperiteta održi uprkos velikim demografskim promjenama”, smatra Gesl.

Njemačke firme koriste AI prije svega za analizu tekstova i podataka, kao i za automatizaciju proizvodnje, navodi Ifo. Oblasti primjene su IT bezbjednost, marketing, proizvodnja i računovodstvo, prenosi Investitor me.

Uprkos potencijalu za veću efikasnost, na primjer u logistici i medicini, mnoga njemačka preduzeća i dalje oklijevaju. Glavni razlozi su nedostatak znanja i problemi oko uvođenja u radni proces, kao i zabrinutost zbog pravnih pitanja i zaštite podataka.

“Preduzeća treba da ulažu u školovanje svojih zaposlenih”, rekao je autor studije Ifo, Oliver Falk.