rješavanje izazova

Umjetna inteligencija sveprisutnija i u BiH

Autor: Biznis.ba
Umjetna inteligencija sveprisutnija i u BiH
Foto: Pexels

Rastući interes za umjetnu inteligenciju (AI) u Bosni i Hercegovini ilustrira niz inicijativa i projekata koji pokazuju potencijal ovih tehnologija za inovacije u različitim sektorima.

Jedan od primjera je aplikacija FotoBird, razvijena od strane 19-godišnjeg Kenana Mahmutagića iz Bosanske Gradiške. FotoBird koristi AI za prepoznavanje ptica širom svijeta, što pomaže ornitološkim entuzijastima i stručnjacima da identificiraju vrste ptica koje promatraju. Ovaj primjer pokazuje kako se AI može primijeniti u biološkim naukama i očuvanju okoliša.

Bloomteq AI Institut, osnovan početkom 2024. godine, fokusira se na razvoj AI rješenja s naglaskom na farmaceutsku industriju. Njihov projekat uključuje primjenu AI za ubrzanje proizvodnje lijekova i predviđanje novih kombinacija lijekova. Ovo pokazuje kako AI tehnologije mogu unaprijediti procese istraživanja i razvoja u farmaceutskom sektoru, prenosi Indikator ba.

Naučno-istraživački institut Blum u Sarajevu također se bavi primjenom umjetne inteligencije u različitim industrijama, uključujući zdravstvo, energetiku, obrazovanje i proizvodnju. Njihov cilj je integrisati AI tehnologije kako bi unaprijedili procese i povećali produktivnost u navedenim sektorima.

Ovi primjeri jasno pokazuju kako se AI tehnologije mogu koristiti u Bosni i Hercegovini za rješavanje različitih izazova i poticanje inovacija. Sve veći broj inicijativa, poput FotoBirda, Bloomteq AI Instituta i instituta Blum, demonstrira rastući potencijal AI tehnologija u zemlji. Uz podršku i razvoj ovakvih projekata, BiH može ostvariti značajan napredak u primjeni AI u različitim sektorima ekonomije, što bi moglo doprinijeti ukupnom tehnološkom razvoju i ekonomskom rastu u budućnosti.