Video

Foto&Video: Bh. firme na sajmu 'imm 2024' u Kelnu

Autor: Biznis.ba
Foto: Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine

Jučer je počeo Međunarodni sajam namještaja i interijera 'imm cologne' koji se održava do 18. januara 2024. godine u Kelnu, Njemačka.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je nastup bh. proizvođača: ARTING GRADNJA d.o.o. Lukavac, AS NOSTRO d.o.o. Tešanj, BOSNIAN BEECH BOARD d.o.o. Visoko, DRINJAČA d.o.o. Šekovići, LAUREL d.o.o. Prijedor, QUANTUM d.o.o. Sarajevo, te STANDARD d.o.o. Prnjavor.

- To je dvanaesti nastup kompanija na nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine na sajmu "imm", a ove godine štand BiH ima istaknutu poziciju u centru hale 7 i okružen je jakim skandinavskim brendovima. Imamo unaprijed najavljene posjete kupaca iz evropskih zemalja i očekujemo dobre poslovne razgovore s naših izlagačima, navela je savjetnica za promociju izvoza drvnog sektora u VTK BiH Lejla Međedović.

Podsjetimo, izvoz drvnog sektora Bosne i Hercegovine u periodu januar - novembar 2023. bio je 757,6 miliona eura, a pokrivenost uvoza izvozom je oko 305 posto. Izvoz namještaja u istom periodu bio je 310 miliona eura ili 40,9 posto od ukupnog izvoza drvnog sektora.

Njemačka je dominantno, najznačajnije izvozno tržište za bh. proizvođače namještaja i u tom periodu izvezeno je ukupno 126 miliona eura vrijednosti svih vrsta namještaja, od čega namještaja od drveta u iznosu od 111 miliona eura. Na to tržište najviše su se izvozila tapacirana sjedala (58 miliona eura), namještaj za spavaće sobe, trpezarije i kuhinje.

Pod sloganom “Tradicija za budućnost“, a s ciljem utiranja puta za bosanskohercegovački namještaj na tržištu EU, VTK BiH je za 12 godina izlaganja u Kelnu podržala nastup 90 firmi u okviru štanda Bosne i Hercegovine.