Unitree H1

Ovo je najbrži humanoidni robot na svijetu

Autor: Biznis.ba
Ovo je najbrži humanoidni robot na svijetu
Foto: X

Unitree H1 je humanoidni robot u punoj veličini, svestranih mogućnosti za izvršavanje zadataka poput onih ljudskih, a odnedavno drži i nezvanični svjetski rekord u brzini trčanja.

Poznati eksperimentalni humanoidni robot Atlas iz radionice Boston Dynamicsa i Teslin robot Optimus (još duboko u fazi razvoja), pa i Xiaomijev CyberOne, dobili su dostojnog rivala.

Njegovo kodno ime je H1, a dolazi iz kineske kompanije Unitree, koja se nedavno pohvalila novim postignućima treće verzije svog "univerzalnog" robota.

Unitree H1 u aktuelnoj verziji je, naime, najbrži humanoidni robot na svijetu, kada se mjeri brzina njegovog trčanja po ravnoj podlozi. Nezvanični rekord iznosi 3,3 metra u sekundi (11,9 km/h), iako kreatori ističu da u tehnologiji robota postoji potencijal da potrči i brže, do brzine od čak 18 km/h.

Neke njegove sposobnosti kompanija je i zabilježila u priloženom videu, gdje možemo da se uvjerimo koliko je H1 sposoban da brzo trči, skače, penje se stepenicama ili ipak manipuliše svakodnevnim predmetima poput ljudi.

Od ostalih karakteristika, ističu da je H1 visok 180 cm i težak tek 47 kilograma (dakle, "mršaviji" je od Atlasa i Optimusa). Radi na bateriju kapaciteta 864 Wh, koja može brzo da se zamijeni, dok se u prostoru snalazi uz pomoć ugrađenih 3D lidara i kamera koje mu daju "osjećaj" dubine prostora. Obrtni momenat elektromotora u najjačim zglobovima (koljenima) iznosi 360 Nm. Ruke mu imaju 4, a noge ukupno 5 nivoa slobode kretanja.

Novim brzinskim rekordom H1 je "prestigao" pomenutog Atlasa, čije specifikacije kažu da može da trči brzinom od 9 km/h. Ali, i novi rekord je daleko od ljudskoga – poređenja radi, Usein Bolt je u svojim pobjedničkim utrkama trčao brzinom čak do 44 km/h, prenosi B92.