Istinski spektakl

Ovo je pet najboljih reklama američkog Super Bowla svih vremena

Autor: Biznis.ba
Ovo je pet najboljih reklama američkog Super Bowla svih vremena
Legendarne reklame

Super Bowl reklame su jedinstvene po tome što su zajednička kulturna sjećanja, male vremenske kapsule od 30 sekundi.

YouTube arhiva pokazuje kako su ovi oglasi evoluirali tokom vremena, od osnovnog pristupa do naše trenutne "super pametne" ere.

I dok bismo voljeli da mislimo da se ova promjena dogodila zato što smo svi postali toliko pametni, to bi moglo biti i zato što spot od 30 sekundi sada košta 7 miliona dolara, u odnosu na 700.000 dolara iz 90-ih.

Reklame na Super Bowlu zauzimaju vrlo značajan "prostor" s obzirom na to da svake godine milioni dolara budu utrošeni za nekoliko minuta oglašavanja.

Najbolje reklame za Super Bowl svih vremena bile su prilično velika rasprava još od 80-ih kada je Mean Joe Greene uljepšao dan djetetu u reklami za Coca-Colu.

Četiri godine kasnije, Apple je najavio svoju prisutnost predstavljajući novi Macintosh. To je postavilo pozornicu za kompaniju Stevea Jobsa da uvelike dominira svijetom tehnologije u narednim desetljećima.

Ususret Super Bowlu LVII između San Francisco 49ersa i Kansas City Chiefsa, pogledajte pet najboljih reklama za Super Bowl svih vremena.

5. Reklama za Betty White Snickers (2010.)

Iako je karijera legendarne Betty White trajala sedam desetljeća, mlađa generacija možda više poznaje gospođu White po glavnoj ulozi u ovoj reklami za Snickers tokom Super Bowla između New Orleans Saintsa i Indianapolis Coltsa.

Reklama prikazuje White kako igra nogomet s hrpom mladića prije nego što ju je jedan jako pogodio. White je odgovorila, "ma daj, čovječe, jahao si me cijelu utakmicu." Jedan od muškaraca je odgovorio, "tamo se igraš kao Betty White", dok ona na to kaže "to nije ono što tvoja djevojka kaže."

4. Googleov oglas za Super Bowl 'Loretta' (2020.)

Ovo ne samo da je jedna od najboljih reklama za Super Bowl svih vremena, nego je i izazvala suze mnogima.

"Hej Google, pokaži mi fotografije moje Lorette", počinje oglas. Starac koji je govorio o svojoj preminuloj ženi i putovanjima na koja su išli, uključujući i jedno na Aljasku.

"Pokaži mi fotografije s naše godišnjice", rekao je stariji čovjek.

Fotografije su se zatim pojavile putem Googlea.

"Zapamtite, ja sam najsretniji čovjek na svijetu”, rekao je čovjek kad je reklama završila.

3. Poznati "Mean" Joe Greene u Coca-Cola reklami (1980.)

Tokom velike utakmice između Pittsburgh Steelersa i Los Angeles Ramsa na Rose Bowlu, odbrambeni linijski igrač Steelersa Joe Greene uljepšao je djetetu dan ponudivši mu svoj nošeni dres nakon što mu je klinac dao svoju ledeno hladnu Colu.

Dok se dijete udaljavalo od povrijeđenog Greena, budući član Kuće slavnih rekao je "hej mali, uhvat" dok je bacao dres prema njemu. Bilo je toliko dirljivo.

2. Wendyna 'Where's the Beef?' (1984)

Ovaj Wendyin oglas predstavljao je početak ere u kojoj su se kompanije prilično takmičile jedna protiv druge tokom pauze.

Wendyina reklama "Where's the Beef" prikazana je 1984. godine na Super Bowlu te se našla na viskom drugom mjestu najboljih reklama.

1. Apple Macintosh Super Bowl reklama (1984.)

Kada je riječ o vrhunskim reklamama sa Super Bowla, prvo mjesto pripada reklami Applea.

Na reklami se nalazi žena koja nosi baklju kako bi predstavljala početak Macintosh ere i okončala konformizam koji je definirao tehnološki sektor u prethodnim godinama.

Legendarni Ridley Scott režirao je ovu reklamu koja je emitirana samo jednom tokom velike utakmice između Los Angeles Raidersa i tadašnjih Washington Redskinsa.