Statički test

Video: SpaceX priprema četvrto lansiranje Starshipa, novi testovi prije važne misije

Autor: Biznis.ba
Video: SpaceX priprema četvrto lansiranje Starshipa, novi testovi prije važne misije
Foto: X

SpaceX je testirao novi Starship, uoči četvrtog lansiranja najmoćnije rakete na svijetu. Planirano je za maj.

Radi se o statičkom testu, tokom kojeg je aktivirano svih šest Raptor motora gornje faze Starshipa 50 metara.

Tada motori rade kratko, dok raketa ostaje usidrena na lansirnoj rampi.

Ovakav vidi testiranja je uobičajan i prije lansiranja, te ga je SpaceX uspješno obavio prije četvrtog leta Starshipa planiranog za početak maja.

SpaceX još uvijek analizira podatke koji su prikupljeni tokom trećeg leta Starshipa, a koji se desio 14. marta.

Kada se govori o Starshipu, treba se naglasiti da je to megaraketa koja je visoka 112 m. Sastoji se od velike prve faze, boostera Super Heavy i gornje faze - Ship.

Treći let je opisan kao uspješan s obzirom da su obje faze obavile svoj let u potpunosti. Super Heavy je obavio i "boostback" fazu kako bi se pozicinirao za pad u Meksički zaliv. No, slijetanje i nije prošlo prema planu. Raspao se 600 metara iznad površine okeana, prenosi Analitika me.

Ship je letio 50 minuta i ostvario je niz ciljeva, u koje se između ostalog ubrajaju uspješno otvaranje i zatvaranje vrata za teret. Prvobitni plan je bio da letilicia padne u Indijski okena, međutim plan nije uspio, budući da se letilica raspala tokom povratka u Zemljinu atmosferu

Prva dva leta Starshipa okončana su eksplozijama nakon četiri, tj. osam minuta.SpaceX planira obaviti šest ili čak više testnih letova Starshipa, kako bi višeraketna raketa bila spremna za upotrebu.