Video

Volkswagen uvodi revoluciju: Integrira ChatGPT u svoja vozila

Autor: Biznis.ba
Volkswagen uvodi revoluciju: Integrira ChatGPT u svoja vozila
Volkswagen

Na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu Volkswagen je objavio novu funkcionalnost, stvorenu u saradnji s tehnološkim partnerom Cerence.

Volkswagen će predstaviti prva vozila u kojima je chatbot ChatGPT temeljen na umjetnoj inteligenciji integriran u njegov glasovni asistent IDA.

Ubuduće će kupci imati nesmetan pristup neprestano rastućoj bazi podataka umjetne inteligencije u svim modelima Volkswagena opremljenim glasovnim asistentom IDA.

Cerence Chat Pro tehnološkog partnera Cerence Inc. temelj je nove funkcije koja nudi jedinstveno inteligentnu integraciju ChatGPT-ja za automobile. Volkswagen će biti prvi serijski proizvođač koji će ponuditi Chat GPT kao standardnu ​​značajku od drugog kvartala 2024. Novi chatbot nudit će se u kombinaciji s najnovijom generacijom infotainmenta u modelima: ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, u novim Tiguanu i Passatu, baš kao i u novom Golfu, piše Index Auto.

Nadilazi sve dosadašnje mogućnosti

Cerence Chat Pro integracija ChatGPT-ja u pozadinu Volkswagen glasovnog asistenta nudi mnoštvo novih mogućnosti koje daleko nadilaze prijašnje glasovno upravljanje. Na primjer, IDA glasovni asistent može se koristiti za upravljanje infotainmentom, navigacijom i klima-uređajem ili za odgovaranje na pitanja općeg znanja. U budućnosti će AI pružati dodatne informacije kao odgovore na pitanja koja nadilaze njihove dosadašnje mogućnosti, a koje se neprestano šire.

U Volkswagenu tvrde kako sistem može biti od pomoći na mnogim nivoima tokom putovanja automobilom. Primjerice, obogaćivanje tema razgovora, razjašnjavanje nekih otvorenih pitanja, interakcija intuitivnim jezikom, primanje informacija specifičnih za vozilo i još mnogo toga – bez upotrebe ruku. Kako bi to mogli izgledati pokazuje nam zgodan spot s holivudskom zvijezdom Ewanom McGregorom u glavnoj ulozi.

Ništa se ne mijenja za osobu za volanom. Nema potrebe za kreiranjem novog računa, instaliranjem nove aplikacije ili aktiviranjem ChatGPT-ja: glasovni asistent se aktivira izgovorom "Hello IDA" ili pritiskom na tipku na upravljaču. IDA automatski daje prioritet treba li se izvršiti funkcija vozila, pretražiti odredište ili prilagoditi temperaturu. Ako Volkswagenov sistem ne može odgovoriti na zahtjev, prosljeđuje se anonimno AI-ju i odgovara poznati Volkswagenov glas.

ChatGPT ne dobiva pristup nikakvim podacima o vozilu; pitanja i odgovori se odmah brišu kako bi se osigurala najveća moguća razina zaštite podataka, kažu u Volkswagenu. To omogućuje Cerence Chat Pro, koji koristi mnoštvo izvora - uključujući ChatGPT - kako bi omogućio IDA-i da pruži točne i relevantne odgovore na gotovo svaki zamislivi upit. Značajka također daje prioritet sigurnosti i besprijekornoj integraciji s bezbrojnim mogućnostima IDA-e, pružajući vozačima jednostavnu upotrebu.

Besprijekorna integracija

“Volkswagen je oduvijek demokratizirao tehnologiju i činio je dostupnom mnogima. To je jednostavno ukorijenjeno u našu DNA. Kao rezultat toga, sada smo prvi masovni proizvođač koji je ovu inovativnu tehnologiju učinio standardnom značajkom u vozilima od kompaktnog segmenta naviše. Zahvaljujući besprijekornoj integraciji ChatGPT-a i snažnoj saradnji s našim partnerom, Cerenceom, našim vozačima nudimo dodatnu vrijednost i izravan pristup istraživačkom alatu temeljenom na umjetnoj inteligenciji. To također naglašava inovativnu snagu naših novih proizvoda," rekao je Kai Grünitz, član Upravnog odbora marke Volkswagen za tehnički razvoj.

Stefan Ortmann, izvršni direktor kompanije Cerence, je naglasio: “Mi gledamo u budućnost, Volkswagen i Cerence sarađivati će te osmisliti novo korisničko iskustvo temeljeno na modelima velikih jezika (LLM) kao temelj Volkswagenovog pomoćnika u automobilu sljedeće generacije."