LOT 3B

Zastoj na izgradnji zadnje dionice Sarajevske zaobilaznice

Autor: Biznis.ba
Zastoj na izgradnji zadnje dionice Sarajevske zaobilaznice
YouTube

Intenzivirane su aktivnosti na izgradnji preostalih 20 posto radova na LOT-u 3B Sarajevske zaobilaznice, čime bi njena gradnja bila okončana.

Početkom oktobra su održani sastanci predstavnika Autocesta FBIH sa lokalnom zajednicom, odnosno Općinom Ilidža. Tu se prihvaćeni zahtjevi lokalne zajednice, kao i rješenje pristupa JU "Sedma osnovna škola" Ilidža. U skladu s dogovorima, rješenja i zahtjevi lokalne zajednice uključeni su u korigovani projekat.

Prethodnih, nešto više od mjesec dana Autoceste FBIH su provele u pripremi projektnog rješenja sa uvaženim i dogovorenim zahtjevima. Iz ove kompanije navode da priprema novog projektnog rješenja,, koji podrazumijeva izradu idejnog i glavnog projekta, ishodovanje saglasnosti i izdavanje dozvola, predstavlja dugotrajan proces.

- Izvod iz idejnog projekta sa svim uvaženim i dogovorenim zahtjevima lokalne zajednice i Općine Ilidža uputit će se sa zahtjevom za izdavanje prethodne saglasnosti do kraja naredne sedmice Općini Ilidža. Nakon provedenih aktivnosti na ishodovanju dopune odobrenja za građenje, može se pristupiti nastavku radova na izgradnji LOT-a 3B, Sarajevske obilaznice. JP Autoceste FBiH opredjeljenje su za završetak Sarajevske obilaznice, te se poduzimaju sve aktivnosti s ciljem nastavka i završetka izgradnje LOT-a 3B, navode iz Autocesta FBIH.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur je ranije rekao da su od na sastancika od Autocesta FBIH dobili rješenje koje je čak bolje od onoga što su tražili.

- Da će biti obezbijeđen pristup i za osnovnu školu i za posovnu zonu i gore na početku LOT-a 3B, priključak od autoputa će imati kružni tok kojim ćemo omogućiti pristup svima. Mi smo proveli javnu raspravu sa našim građanima, upoznali ih, oni su prihvatili taj prijedlog. Mi smo dali povratnu informaciju Autocestama i očekujemo da bi to moglo jako brzo krenuti u realizaciju, kaže nam Muzur.