BiH

Počeli radovi na dijelu Sarajevske zaobilaznice: Zašto kasni posljednja dionica?

Autor: Biznis.ba
Počeli radovi na dijelu Sarajevske zaobilaznice: Zašto kasni posljednja dionica?

Intenzivirana je izgradnja kružnog vijadukta na spoju Devete transverzale i ulice Safeta Zajke u Sarajevu.

Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić objavio je kako su "nakon rješavanja pitanja privremenih objekata na lokalitetu kružnog toka koji su u prethodnom periodu porušeni radovi na samom objektu intenzivirani".

- Također u toku su radovi i na spoju sa četri kolovozne trake dva kružna toka, ovog na Devetoj i drugog na kraju Sarajevske zaobilaznice Lot 2c. Sada postoje svi preduslovi da se radovi u ovoj godini završe i saobraćaj pusti u funkciju, kaže Efendić.

S druge strane probijeni su svi rokovi u izgradnji posljednje dionice Sarajevske obilaznice od Vlakova do Mostarskog raskršća - Lot 3B.

Rok za izvođenje radova bio je 14 mjeseci. Sada je prošlo već 30 mjeseci, a radovi nisu ni blizu završetka.

Iz Autocesta FBIH još uvijek nisu odgovorili na brojna pitanja koja smo im postavili o gradnji ove dionice. Koji su razlozi ogromnog kašnjenja, ko je za to odgovoran, ko su projektanti, ali i koliki su gubici zbog kašnjenja te koja je šteta nanesena budžetima i privredi? Kada se očekuje završetak radova?

Iz Općine Ilidža, na ista pitanja, kazali su nam da su Autoceste nadležne za odgovore na postavljena pitanja.

Iza nas je period od skoro dvije i po godine. Vrijeme je da građani i privreda konačno prestanu biti taoci nesposobnosti nadležnih da završe obećane projekte. U suprotnom vrijeme je da za to snose adekvatne posljedice

(Biznis.ba)