BiH

Mittal se sumnjiči da je preko GIKIL-a izvlačio milione maraka iz BiH

Autor: Biznis.ba
Mittal se sumnjiči da je preko GIKIL-a izvlačio milione maraka iz BiH

Glavni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić i postupajući tužilac u vezi počinjenog kriminala u Global ispat koksnoj industriji u Lukavcu Čazim Serhatlić obratili se danas javnosti povodom uhićenja milijardera Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a. Mittal se sumnjiči je preko GIKIL-a izvlačio milione maraka iz BiH.

Međutim, iako su glavni tužitelj Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić i postupajući tužitelj Čazim Serhatlić istaknuli da zbog istrage ne smiju iznositi detalje ovog predmeta, tužitelj Serhatlić bio je pred novinarima veoma jasan u iznošenju podataka – za što se sve, jučer uhićenog, Indijca sumnjiči.

- Sumnjamo da je od 2006. do 2015. godine putem menadžerskih ugovora izvučeno 21 milion maraka, a za koja novčana sredstva mi smatramo da su neosnovano isplaćena. Brojne navodne kriminalne radnje prijavili su Tužiteljstvu TK uposlenici GIKIL-a - rekao je Serhatlić.

- Istaći ću jednu činjenicu. Dok je ovaj predmet po našoj pritužbi bio na razmatranju u Tužilaštvu BiH, u oktobru 2018. godine je stigla prva prijava od radnika GIKIL-a, da se od tamo izvlači novac i preusmjerava na nepoznate adrese. Uposlenici su sumnjali da se taj novac predaje Pramod Mittalu. Mi smo, iako nismo imali kompletan predmet kod sebe, poduzeli određene aktivnosti i tražili od financijske policije da se provjere ovakve okolnosti. Jedno takvo izdvajanje od tri miliona dolara je bilo spriječeno, ali mi nismo imali predmet kod sebe i zato smo morali čekati i utvrditi šta će se desiti s predmetom i našim dokazima - kaže Serhatlić.

Predmet mogućeg kriminala počinjenog u GIKIL-u vraćen je iz Tužilaštva BiH u Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u februaru ove godine.

- U zadnja dva mjeseca posebno su važni pozivi uposlenika GIKIL-a koji nam govore o alarmantnom stanju i traže od nas da se spriječi propast GIKIL-a. Navodno su sredstava bila usmjeravana na druge firme, a sumnjamo i na pojedine lične adrese, a da se istovremeno spriječi isplata plata radnicima i doprinosa – upozorava Serhatlić.

Glavni tužitelj Tužiteljstva Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić kaže da građani Tuzlanskog kantona najviše očekuju od Tužiteljstva Tuzlanskog kantona da se očigledan kriminal koji se vrši u GIKIL-u već godinama adekvatno kazni.

Očekuje se da će Pramod Mittal danas u poslijepodnevnim satima biti predat Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Biznis.ba / FENA