BiH

Administracija usporila izvoz piletine u EU

Autor: Biznis.ba
Administracija usporila izvoz piletine u EU

Proizvođači pilećeg mesa koji su dobili sertifikate za izvoz na tržište EU, moraće još sačekati zbog administrativne pripreme, te prve količine mesa neće, kako se očekivalo, krajem septembra biti isporučene na ovo tržište.

Odobrenje koje je EU dala BiH za izvoz pilećeg mesa predstavlja kraj brojnih prilagođavanja koja su kompanije uključene u ovaj program realizovale tokom prethodne dvije godine.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je BiH završila sve obaveze i da je usvojen akcioni plan Evropske komisije, te da se sada čeka formalna objava u službenom listu Evropske komisije.

"Kada će ona biti objavljena, zavisi od njih samih, a obično se čeka nekoliko mjeseci. Na primjer, za mlijeko smo objavili vijest u avgustu, ali je odluka objavljena nedavno početkom septembra", rekao je Šarović i naglasio da su do sada prijavljene četiri kompanije iz BiH za izvoz, te da očekuje uskoro objavu odluke, a nakon toga i prvi izvoz.

Sertifikat za izvoz pilećeg mesa u zemlje EU zasad su dobile četiri kompanije - "Madi", "Ovako", "Brovis" i "Agreks".

U Kancelariji za veterinarstvo BiH kažu da su zajedno s nadležnim ministarstvom u potpunosti realizovali sve obaveze u svrhu osiguravanja izvoza mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u EU.

"Tačan datum početka izvoza mesa peradi u EU nemamo, jer nismo u mogućnosti da utičemo na dužinu trajanja procedure stavljanja zemlje na listu odobrenih zemalja za izvoz, budući da je to regulisano na nivou EU i sprovodi se u skladu s procedurama EU", rekli su u toj kancelariji.

Nakon odobravanja Akcionog plana, sljedeći korak koji je potrebno realizovati je da EK završi procedure izmjene Uredbe Komisije, kako bi BiH bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz proizvoda od mesa peradi u EU. Nakon toga će Kancelarija za veterinarstvo BiH dostaviti EK listu objekata koji su odobreni za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u EU.

Biznis.ba / NN