Diaspora invest

AI Hackathon okupio buduće inženjere iz cijele BiH

Autor: Biznis.ba
Foto: Diaspora invest

Nova generacija nudi rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji.

Proglašenjem pobjednika i uručenjem nagrada završen je AI Hackathon, koji je ove sedmice okupio studente i studentice elektrotehnike u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Ovaj skup, realiziran u organizaciji Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT) i Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), upriličen je u sjedištu kompanije ZIRA, s fokusom na istraživanje izrade naprednih rješenja koristeći umjetnu inteligenciju na primjeru razvoja BH akademskog imenika.

"Imali smo priliku slušati predavanja Namika Hrle, zamjenika direktora za razvoj u IBM-ovom odjelu za podatke i umjetnu inteligenciju, te Zlatana Akšamije sa University of Utah na temu primjene umjetne inteligencije u naučnom istraživanju. Oba eksperta su članovi BHAAAS-a. Zahvaljujući pokroviteljima iz privatnog sektora - kompanijama ZIRA, Key Consulting, Altint i Beyond Consulting, te podršci USAID-a kroz projekat "Diaspora Invest", ovaj događaj smo učinili mjestom razmjene znanja i informacija", poručila je Lejla Tahirović iz BHAAAS-a.

Žiri u asastavu profesor Almir Karabegović, Suad Krilašević, Hamza Merzić i Zlatan Ajanović je proglasio ideju ekipe "Code Experts" za pobjednika Hackathona. Pobjedničku ekipu činiili su Nedim Krupalija, Berin Karahodžić, Ali Boudella, Emir Agović i Kenan Dizdarević.

"Pobjednička ekipa, Code Experts, predstavila je svoj rad na naprednoj pretrazi koristeći velike jezičke modele (LLM). Ova tehnologija omogućava korisnicima da slobodno izražavaju svoje upite na prirodnom jeziku, a zatim im prezentuje relevantne naučne radove iz baze podataka. Njihov pristup obećava bolju interakciju s informacijama i olakšava pristup relevantnim istraživanjima. MenIT, drugoplasirana ekipa, fokusirala se na razvoj notifikacija koje koriste AI kako bi slale personalizovane obavijesti korisnicima akademskog imenika. Ove notifikacije ciljaju na pruže korisnicima publikacije koje odgovaraju njihovim istraživačkim interesima. Ova inovativna funkcionalnost obećava poboljšanje korisničkog iskustva i povećanje angažmana s akademskim sadržajem. Trećeplasirana ekipa, Code Busters, istaknula se svojim radom na razvoju AI novinara koji obrađuje naučne radove i prezentuje ih široj publici. Njihov algoritam omogućava pristupačnije i razumljivije predstavljanje složenih istraživačkih rezultata, što bi moglo značajno doprinijeti popularizaciji nauke i tehnologije. Pored njih, i drugi timovi su predstavili sjajne inovacije. Ekipe poput KermIT-a, koji su radili na AI Chatbotu sposobnom za odgovaranje na pitanja iz radova određenog autora, i Codeforge-a, koji su radili na unapređenju prezentacije naučnih radova, pružile su značajan doprinos raznolikosti i inovativnosti u polju AI-a i akademskog istraživanja. Svojim radom, ove ekipe su pokazale duboko razumijevanje potreba korisnika i potencijal tehnologije u poboljšanju pristupa znanju i informacijama", napominje Suad Krilašević iz ANNT-a.

Akademski imenik razvijen uz podršku Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, povezao je BHAAAS, ANNT i BH Futures Foundation. Time je dodatno osnažio veze ovih organizacija koje su danas ključne za umrežavanje akademske i istraživačke zajednice Bosanaca i Hercegovaca izvan zemlje.

"Velika je vrijednost ovakvog događaja što su studenti izrazili interes za nastavkom saradnje na Akademskom imeniku, koji već sada ima povezano i mapirano preko 1200 istraživača iz Bosne i Hercegovine i dijaspore. Također, Imenik omogućava pretragu preko 17 000 objavljenih radova. Unošenje inovacija u pretrage i upravljanje podacima može značiti još jedan veliki iskorak kojim će ova platforma postati održiva i korisna za naučnu zajednicu u zemlji i svijetu", zaključio je Krilašević.