BiH

Andrić: Perutnina u BiH nije koristila GMO ishranu, Ukrajince zanima rast proizvodnje

Autor: Biznis.ba
Andrić: Perutnina u BiH nije koristila GMO ishranu, Ukrajince zanima rast proizvodnje
"Preuzimanje se još uvijek nije desilo, niti je sigurno da će se ostvariti", kazao je Andrić.

On je istakao da Perutnina Ptuj proizvodi pileće meso već 110 godina, a u BiH djeluje 11 godina i nikada do sada nije korištena GMO ishrana bilo koje vrste.

"Kompletna proizvodna paradigma je biti što bliže prirodnim procesima dobijanja mesa. Mi definitivno nismo imali GMO ishranu u procesu proizvodnje niti je imamo danas. U posljednje tri godine se bavimo tim da što više proizvoda dovedemo do prirodnog stanja, tako da izbacujemo emulgatore u potpunosti, smanjujemo masti i soli i proizvodi su bezglutenski. Dižemo ljestvicu nama i svima u kontekstu svega što nije prirodno", dodao je Andrić.

On je kazao da je GMO u proizvodnji Perutnine davno zaboravljen, a i kada se pojavio o njemu nisu ni razmišljali.

"Perutnina u BiH, mogu reći otvoreno, kupuje više od 30 posto žitarica iz BiH. Većina nema takav procent. Nastojimo i dugo komuniciramo da smo domaći proizvođač i to dokazujemo tako što kupujemo sve što se može kupiti u BiH. Kukuruz je bosanskohercegovački minimalno 30 posto, kao i soja, dok razliku uglavnom kupujemo u Hrvatskoj koja nam je najbliža i koja radi prema standardima EU".

Direktor Perutnine Ptuj-BH je kazao da je ta kompanija implementirala halal standarde u prvoj godini postojanja u BiH.

Na pitanje da li bi dolaskom ukrajinske kompanije bio smanjen kvalitet, a povećana proizvodnja, Andrić kaže da će u pismu namjere, ukoliko dođe do aranžmana, ključno biti podići proizvodnju uz još bolju tehnologiju kako bi se iz BiH izvozilo na teritoriju EU.

"Perutnina će uvijek imati kvalitet. Nikada nećemo odustati od kvaliteta i sigurnosti proizvoda", rekao je Andrić.

Kao prednost i isključivanje mogućnosti upotrebe GMO ishrane Andrić kaže da Perutnina u BiH posjeduje halal cerifikat koji je ključan za tržište zemalja na Bliskom istoku.

"Zbog svega toga Perutnina samo može rasti", zaključio je direktor Andrić.

Podsjetimo, ukrajinska kompanija MHP blizu je preuzimanja kontrole nad najvećim proizvođačem pilećeg mesa na području Jugoistočne Evrope Perutnine Ptuj. Ipak, priča ne bi bila ništa više od pozitivne poslovne da se za Ukrajince ne vezuju brojne spekulacije o proizvodnji pilećeg mesa i uzgajanju pilića koji se hrane genetski modificiranom (GMO) hranom.

Biznis.ba / Klix