BiH

Banja Luka prikupila polovinu ukupnih javnih prihoda RS

Autor: Biznis.ba
Banja Luka prikupila polovinu ukupnih javnih prihoda RS

Poreznici iz Banje Luke prikupili su polovinu ukupnih javnih prihoda RS, saopćeno je iz entitetske Poreske uprave.

U prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda RS prikupili su ukupno milijardu i 244 miliona maraka, što je za 28,8 miliona KM ili dva posto više u odnosu na isti period lani.

-Posmatrano po područnim centrima Poreske uprave, najveću naplatu javnih prihoda ostvario je Područni centar Banja Luka, koji je i najveći od ukupno njih sedma i u kojem je naplaćena polovina od ukupnih polugodišnjih javnih prihoda RS - pojašnjavaju u saopćenju.

Ti podaci ukazuju, dodaju, na nastavak zadovoljavajućeg rasta prihoda u gotovo svim segmentima, čime je nastavljen pozitivan trend naplate.

Kada su u pitanju direktni porezi, u prvoj polovini ove godine prikupljeni su u iznosu od 274,8 miliona maraka, što je za četiri procenta manje nego u istom periodu prošle godine.

Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 98 miliona KM, što je za 26,2 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine.

Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS.

Porez na dobit je u prvih šest mjeseci ove godine naplaćen u iznosu 154,7 miliona KM, što je za 15,4 miliona maraka ili 11 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Naplata doprinosa je u prvih šest mjeseci ove godine nastavila značajan rast, te je, kako je saopćeno, prikupljeno 764,4 miliona KM, što je za 49,3 miliona KM ili sedam posto više nego u istom periodu prošle godine.

Biznis.ba / FENA