BiH

'Betex' i 'Teol' proširili kapacitete i povećali broj zaposlenih

Autor: Biznis.ba
'Betex' i 'Teol' proširili kapacitete i povećali broj zaposlenih

Bosanskohercegovačke kompanije "Betex" i "Teol" iz Tešnja pokazale su da se istrajnim radom mogu ostvariti rezultati, a uz podršku BBI banke i sredstava iz Malezijskog fonda ove dvije porodične kompanije proširile su kapacitete i povećale broj zaposlenih.

Kompanija "Betex" bavi se proizvodnjom gotovih tekstilnih proizvoda, a sredstva iz Malezijskog fonda koja su dobili putem BBI banke iskoristili su za proširenje proizvodnih kapaciteta - kupovinu mašina i povećanje broja zaposlenih.

- Također, kupili smo objekat u koji ćemo uskoro preseliti kompletnu proizvodnju, a u prizemlju zgrade otvorit ćemo prodajni butik - kazala je direktorica "Betexa" Jasmina Krdžalić.

Kada je u pitanju tešanjska kompanija "Teol", direktor firme Irfan Preldžić pojasnio je da se oni bave prodajom alata za metalsku industriju, industrijskih ulja i maziva, a dobijena sredstva iskoristili za izgradnju trgovačkog centra te ureda.

Ambasador Malezije u BiH Zakri Jaafar koji je obišao ove firme potvrdio je da je do sada iskorišten dio sredstava, izražavajući zadovoljstvo rezultatima projekta, a nada se i da će sve veći broj bh. poduzetnika nastaviti sa uspješnim radom i postati dio ovog projekta sa BBI bankom.

Malezijski fond za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća osnovala je Vlada Malezije putem Ambasade Malezije u Bosni i Hercegovini i u saradnji sa BBI bankom, a s ciljem podrške razvoju privrede u BiH, dok je vrijednost Fonda gotovo milion eura.

Sredstva predstavljaju podršku Vlade Malezije ekonomskom rastu BiH, a omogućit će pristup finansiranjima projekata iz oblasti poljoprivrede, prerade hrane, građevinske industrije i turizma.

Također, sredstva iz ovog fonda će privrednicima iz cijele BiH omogućiti finansiranja u iznosima od 10.000 do 300.000 KM s rokom otplate od 12 do 120 mjeseci i grace periodom od šest mjeseci, pojašnjeno je danas iz BBI banke.

Biznis.ba / FENA