BiH

Bevanda: Optimist sam da sastanak guvernera EBRD-a poboljšava sliku BiH

Autor: Biznis.ba
Bevanda: Optimist sam da sastanak guvernera EBRD-a poboljšava sliku BiH

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda smatra da će Bosna i Hercegovina dobiti na značaju i ojačat će svoj kredibilitet, jer će u svibnju biti domaćin Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te da je to šansa koju treba iskoristiti.

- Nasuprot dežurnim kritičarima koji negiraju svaku šansu za ekonomske kontakte, suradnju i poboljšanje poslovnog ambijenta, ja sam optimista da sastanak guvernera EBRD-a u Bosni i Herecegovini može donijeti bar poboljšanje slike o položaju BiH u ekonomskom svijetu. Naši su potencijali neupitni, ali nisu iskorišteni zbog nekih drugih faktora koji su daleko od ekonomije - ocijenio je ministar Bevanda.

Podsjetio je da je EBRD jedan od najvažnijih partnera Ministarstva financija i trezora BiH na čijem je čelu, te da su kontakti među ovim institucijama na dnevnoj osnovi jer potpisivanjima ugovora prethodi dugotrajan rad.

- Složeno ustrojstvo Bosne i Herecegovine utječe i na sklapanje međunarodnih ugovora, a svaki ovaj kreditni sporazum spada u tu grupu. Dakle, kad određena institucija, poduzeće ili lokalna zajednica pokrene inicijativu za zaduženje tek tad se pokreću procedure o vođenju pregovora za sklapanje nekog ugovora i onda slijede konkretne aktivnosti - naglasio je Bevanda.

Dodao je da se u Sektoru za suradnju s financijskim institucijama Ministarstva financija i trezora BiH pripremaju ugovori i da je to točka suradnje između tražitelja kredita i kreditora, jer se država po zakonu ne zadužuje, ali može biti garant i obično ministar financija i trezora BiH stavlja svoj potpis na ugovor o garanciji nakon odluke Predsjedništva BiH ili Vijeća ministara.

Po riječima ministra Bevande, suradnja s EBRD-om do sada je bila vrlo uspješna, a sudeći po ispregovaranim projektima, bit će sve bolja i tek će se na terenu vidjeti rezultati potpisanih sporazuma.

- Krediti EBRD-a su među povoljnijim, a njih uglavnom prate i grant sredstva tako da je korist višestruka. Ovi projekti koje financira EBRD najviše se odnose na infrastrukturu i elektoroenegetski sektor i čim se oni pokrenu pokreće se i naše gospodarstvo, aktiviraju su domaća poduzeća, otvaraju se radna mjesta u građevinarstvu i to su pozitivni efekti, a ne puka zaduživanja - zaključio je Bevanda.

Biznis.ba / FENA