BiH

Bh. izvoz u poljoprivredno-prehrambenom sektoru podbacio 16 posto

Autor: Biznis.ba
Bh. izvoz u poljoprivredno-prehrambenom sektoru podbacio 16 posto

Ulje sjemena suncokreta, šafranike i pamuka, voće i orašasti plodovi, mlijeko i pavlaka, samo su neki od poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji su prošle godine izvezeni iz BiH, dok je iz RS najviše izvezeno čokolade, voća, mlijeka, ribe i vode.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da je najviše izvezeno hljeba, peciva, kolača, keksa i ostalih pekarskih proizvoda, vode, ali i ostalih pripremljenih ili konzerviranih proizvoda.

"Izvoženi su i goveđe meso, svježe ili rashlađeno, jabuke, svježe kruške i dunje, čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao, mlaćenica, kiselo mlijeko, pavlaka, jogurt i kefir", rekli su u Komori.

BiH je prošle godine najviše izvozila u Tursku, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Njemačku, Italiju, Kosovo, Rusiju i Sloveniju.

"Prošle godine, vodeći uvozni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi bili su goveđe meso, svježe ili rashlađeno, čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao, hljeb, peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi, voda, pivo dobijeno od slada, preparati koji se koriste za prehranu životinja, pšenica i suražica, kafa, pržena ili nepržena, s kofeinom ili bez kofeina, i kukuruz", rekli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Dodali su da je 10 vodećih država iz kojih se uvozilo lani Srbija, Hrvatska, Slovenija, Italija, Mađarska, Njemačka, Holandija, Austrija, Turska i Poljska.

"Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2018. godini je za  16,8 odsto manji u odnosu na 2017. godinu, dok je uvoz u posmatranom periodu manji za 0,88 odsto", precizirali su u ovoj komori.

Kada je u pitanju izvoz hrane, pića i duvana iz Republike Srpske, prema podacima Privredne komore RS, on je lani bio težak 274,9 miliona KM, što je u odnosu na 2017. godinu manje za 52,8 miliona  KM, ili za 16,1 odsto, dok je uvoz iznosio 799,6 miliona KM, što je u odnosu na 2017. godinu više za 7,7 miliona KM, ili jedan odsto.

"Na smanjenje izvoza u najvećoj mjeri uticali su izvoz u Tursku, koji je manji za 40,7 miliona KM, i u Rusiju, gdje je manji za 19,5 miliona KM, i to prije svega svježih jabuka, a zbog zabrane izvoza nastale zloupotrebom porijekla proizvoda pri izvozu", rekao je Slavko Stevanović, sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori RS.

Stevanović kaže da je na osnovu smanjenog izvoza došlo do povećanja razlike između izvoza i uvoza za 60,5 miliona KM, a pokrivenosti uvoza izvozom smanjena je sa 41,4 odsto na 34,4 odsto ili za sedam indeksnih poena.

Prema njegovim riječima, u vezi s izvozom mlijeka i prerađevina, treba istaći da je izvoz povećan za 46,3 odsto, a najviše su uvoženi čokolada i konditorski proizvodi, žitarice, stočna hrana i preparati koji se upotrebljavaju u ishrani životinja i meso.

"Iz RS najviše je izvezeno u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Rusiju i Italiju, a najviše je uvezeno iz Srbije, Holandije, Njemačke, Brazila i Hrvatske ", zaključio je  Stevanović.

Biznis.ba / NN