Enormne cijene hrane

BiH: U posljednjih pet godina najveći skok cijena zabilježen kod cijena mesa

Autor: Biznis.ba
BiH: U posljednjih pet godina najveći skok cijena zabilježen kod cijena mesa
Foto: Ilustracija

Za hranu, komunalne usluge, obrazovanje, odjeću i obuću i prevoz četveročlanoj porodici u BiH u januaru ove godine bilo je potrebno gotovo 3000 KM. Cijene rastu brzo, a plate i penzije mnogo sporije.

Svaki dan kada odem u prodavnicu, moram dobro gledati šta da kupim, a šta ću zaobići. Iz mjeseca u mjesec sve je duža lista namirnica koje sebi ne mogu priuštiti – kaže jedna penzionerka za Večernji list u BiH.

Novinari su uporedili cijene iz januara ove godine sa onima od prije pet godina, dakle iz januara 2019. i rezultati su frapantni.

Podaci Saveza samostalnih sindikata BiH, svjedoče da je prosječna plata u januaru ove godine mogla “pokriti svega” 45 odsto potrošačke korpe, dok se za minimalac moglo kupiti tek 21 odsto artikala neophodnih za život četvoročlane porodice.

Posljednja njihova računica je pokazala da je danas situacija još gora i da je porodicama za potrošačku korpu iz mjeseca u mjesec potrebno sve više novca.

Rast cijena zabilježila je i Agencija za statistiku BiH.

Analizirajući rast cijena u posljednjih 5 godina, najveći skok zabilježen kod cijena mesa.

Naime, kilogram junetine bez kosti u januaru 2019. koštao je 13,10 KM, a u istom mjesecu ove godine 20,10 KM, što znači da je junetina poskupila za čak 7 maraka.

Nešto malo manji rast zabilježen je i kod ostalih vrsta mesa. Kilogram svinjetine s kosti skuplji je za 3,50 KM. U januaru 2019. godine za kilogram ove vrste mesa izdvajalo se 7,90 KM, a u januaru ove godine 11,30 KM.

Svježa piletina po kilogramu u prosjeku je skuplja za 2,20 KM.

Kilogram mljevene kafe također je zabilježio od skoro 5 KM., dok je maslac poskupio 7,30 KM po kilogramu.