BiH

BPK: U završetak modernizacije regionalne ceste R 448, uloženo oko 440.000 KM

Autor: Biznis.ba
BPK: U završetak modernizacije regionalne ceste R 448, uloženo oko 440.000 KM

Radovi na modernizaciji regionalne ceste R 448 u  nadležnosti Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, danas su zvanično završeni.

Svečanom otvorenju asfaltiranog pravca koji povezuje Osanicu, Ilovaču i Praču prisustvovali su predstavnici kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti, izvođača radova, službi i direkcija angažovanih na tom projektu.

Iz budžeta Direkcije za ceste BPK Goražde za modernizaciju posljednje dionice, Žilići – Ravne (Nišani) u dužini 1,7 kilometara izdvojeno je 440.000 KM.

- Danas otvaramo ovu posljednju dionicu čime smo okončali sve aktivnosti na asfaltiranju ovog putnog pravca od Osanice do Prače, te sada imamo kvalitetnu komunikaciju do Orahovica iz pravca Sarajeva i iz pravca Goražda. Nadamo se da će ovo poboljšati kvalitet života ovdašnjih stanovnika ali i onih koji povremeno dolaze da rade na svojim imanjima te da će se vraćati život na ovo područje – kazao je ministar za privredu BPK Goražde Zijad Briga.

Najavio je da će u narednom periodu aktivnosti  biti usmjerene  na asfaltiranje puta prema Rudoj Glavi gdje je smješten planinarski dom “Nedim Pilav Jogi”.

- Time bi stvorili pretpostavke za kvalitetnu turističku ponudu. U narednim danima ćemo uraditi prvi predmjer radova prema Rudoj Glavi da utvrdimo  tačno dužinu trase i koja su sredstva potrebna za završetak tih radova – napomenuo je Briga.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov  naglasio je  kako je riječ o pravcu koji ima višestruki značaj, čijom modernizacijom su se otvorile nove mogućnosti.

- Ovo je jako interesantna dionica koja je u cijelosti  asfaltirana i  pravimo ambijent kako za povratnike na ovom području, tako i za one koji tek žele da se vrate na svoja imanja ali i potencijalne turiste. O tome smo  razgovorali sa premijerom Kantona Sarajevo Nihadom Ukom koji je jako zainteresoran za otvaranje te destinacije i spremni su nas podržati u tome – kazao je premijer BPK Goražde.

(Biznis.ba)