Svijet

Evropske berze porasle na početku sedmice

Autor: Biznis.ba
Evropske berze porasle na početku sedmice

Na evropskim  su berzama jutros berzovni indeksi porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u rudarskom sektoru zbog rasta cijena sirovina.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9:30 u plusu 0,5 posto, nadoknadivši dio prošloseedmičnih gubitaka.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,63 posto, na 7.525 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,48 posto, na 15.815 bodova, a pariški CAC 0,68 posto, na 7.290 bodova.

Pritom su najviše porasle, u prosjeku 2,2 posto, cijene dionica u rudarskom sektoru. To se zahvaljuje rastu cijena sirovina jer se ulagači nadaju jačanju potražnje iz Kine.

A na azijskim se berzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu pale 0,9 posto. U Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju porasle su, pak, između 0,3 i 0,8 posto.

Pad Nikkei indeksa uslijedio je nakon intervjua guvernera japanske središnje banke Kazua Uede u kojemu je najavio skorašnje smanjenje monetarnih poticaja, koji su godinama podržavali rast gospodarstva i berzovnih indeksa.

Kineske su vlasti, pak, dodatno olabavile regulativne zahtjeve kako bi potaknule tržište kapitala, pa su jutros u Šangaju cijene dionica porasle.

No u Hong Kongu su burzovni indeksi pali zbog pritiska na dionice nekretninskih tvrtki, kao i na dionice tehnološkog diva Alibabe.

Ulagači su oprezni i zbog usporavanja rasta regionalnih gospodarstava, kao i američkog, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija.

(Biznis.ba)