Press konferencija

Buljubašić: EPBiH u 2023. bilježi gubitak od 331 milion KM

Autor: Biznis.ba
Press EPBiH

Uprava JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo održava danas press konferenciju o temi “Poslovanje JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo u 2023. godini“.

Uprava JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo održala je danas press konferenciju o temi “Poslovanje JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo u 2023. godini“.

Konferenciji su prisustvovali i članovi Nadzornog odbora preduzeća.

Generalni direktor EPBiH Sanel Buljubašić je kazao da je u februaru zaključen finansijski izvještaj za 2023. godinu i predviđen je tada gubitak od 140 miliona KM, a korigovani izvještaj pokazuje da je gubitak bio 331 milion KM.

"EPBiH je uložila 344 miliona KM u rudnike od 2009. godine. Ulaganja u rudnike su bila potrebna. Rudnici su nam trebali, trebaju i trebaće, ali nam trebaju rudnici koji će funkcionisati samofinansirajući se, jer mi dobijamo 80 posto energije iz termoenergetskih izvora, kazao je Buljubašić.

"U septembru 2023. Rudnik Zenica je zabilježio gubitak od 15 miliona i kao takav se pokazao neodrživim. Menadžment je izdao akt u kojem kažu kako ne postoji kvalitet ni kvantitet uglja u ovom rudniku.

2009. godine građani su svjesni da problem datira od tada. Do sada akomulirani iznos svih koncerna iznosi 1,053 milijarde KM. Da nije bilo nesretne korone i rata u Ukrajini ovo bi se desilo prije dvije godine.

Uvjeravam vas da ćemo ponovo biti stabilni i da cemo proizvoditi viškove energije za područje van BiH, a prvenstveno nam je cilj zadovoljiti domaće troškove.

Ovaj minus od 117 miliona KM se odnosi samo na rudnike kreka Zenica i Gračanica. Ostali rudnici posluju pozitivno. Elektroprivreda mora pozitivno raditi. Planirane su investicije od 450 miliona KM u blokove u Kaknju", dodao je Buljubašić.