BiH

Bužimsko udruženje pčelara planira pokrenuti liniju za proizvodnju satnih osnova

Autor: Biznis.ba
Bužimsko udruženje pčelara planira pokrenuti liniju za proizvodnju satnih osnova

Udruženje pčelara "Propolis" iz Bužima u narednom periodu planira pokrenuti liniju za proizvodnju satnih osnova, te pčelarsku školu radi povećanja članstva i stjecanja novih znanja o pčelarstvu.

Osim toga, u saradnji sa Sweden/USAID FARMA II projektom organizuju seminare, te planiraju novo učešće na Sajmu pčelarstva u Beogradu.

Bužimski pčelar Šefket Isaković je naveo da su 2009. osnovali udruženje koje danas broji 130 članova, od čega njih 75 radi aktivno na prikupljanju i plasmanu meda, rojeva, matica i ostalih pčelinjih proizvoda.

Udruženje, kako je kazao,  radi na projektima i izgradnji pčelarskog doma, na saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima, pomoći pčelarima, kao i upoznavanju građana o značaju pčele i pčelinjih proizvoda.

Istakao je da su zahvalni na saradnji sa Sweden/USAID FARMA II projektom, te da je pčelarstvo sektor u koji vrijedi ulagati, jer može osigurati radna mjesta, dodatne prihode, ali i ponuditi proizvode koji mogu biti konkurentni na tržištu.

- Područje Bužima, ali i cijelog Unsko-sanskog kantona je čista priroda, te je vrijeme da zajednica prepozna potencijal za proizvodnju zdrave hrane - rekao je Isaković, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

(FENA)