BiH

CBBiH konstantno radi na unapređenjima sistema kojima upravlja

Autor: Biznis.ba
CBBiH konstantno radi na unapređenjima sistema kojima upravlja

Centralna banka BiH (CBBiH) konstantno radi na unapređenjima sistema kojima upravlja – istaknuto je danas tokom tematskog susreta sa novinarima koji je bio posvećen ulozi i značaju platnih sistema i registara u CBBiH.

Saša Lemez iz Odjeljenja za platne sisteme CBBiH je rekao da registre CBBiH čine Jedinstveni registar transakcijskih računa pravnih subjekata, kao i Centralni registar kredita za pravne subjekte te Centralni registar kredita za fizičke osobe.

Podsjetio je da je platni promet 2001. prešao sa zavoda za platni promet na komercijalne banke, te da se tada pojavila potreba za evidencijom tih računa. Centralna banka je, u skladu sa svojom zakonskom ulogom da potpomaže finansijsku stabilnost i finansijsku disciplinu, 2004. godine kreirala Jedinstveni registar transakcijskih računa koji sadrži podatke o računima pravnih subjekata, a podatke u registar dostavljaju komercijalne banke.

- U Jedinstvenom registru računa trenutno je evidentirano 732.265 računa, od čega je aktivnih oko 236 hiljada, ugašenih oko 396 hiljada i blokiranih ukupno 98.868. Ukoliko se poredi stanje sa prethodnim godinama može se uočiti da je broj blokiranih računa u sedam mjeseci ove godine 5.570, dok je u 2020. taj broj iznosio ukupno 3.935, a u 2019. godini 4.975 – rekao je Lemez dodajući da Centralna banka na svojoj web stranici u skladu sa odlukom Upravnog odbora svakog prvog u mjesecu objavljuje broj i listu blokiranih računa.

Govoreći o centralnom registru kredita Lemez je među naveo da je u 2020. broj odobrenih zaduženja kod fizičkih osoba iznosio 961.321, što je pad u odnosu na 2019., ali da se stanje u ovoj godini već popravilo te je dosad odobreno 826.314 zaduženja.

Biznis.ba / FENA