BiH

CBBiH: Obilježen Svjetski dan štednje na Palama

Autor: Biznis.ba
CBBiH: Obilježen Svjetski dan štednje na Palama

U objektima Osnovne škole „Srbija“ i Srednjoškolskog centra na Palama danas su organizovane aktivnosti, povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. oktobra, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Prilikom posjete, učenicima osnovnih škola upriličena je prezentacija pod nazivom „Mala škola novca“, dok su srednjoškolci, kroz prezentacije, upoznati o CBBiH i njenim zadacima, te o potrebi upravljanja novcem, finansijskim proizvodima i štednji. Ovakve prezentacije i vezane aktivnosti usmjerene ka učenicima osnovnih i srednjih škola za cilj imaju da stvore svijest o važnosti pametnog upravljanja novcem i važnosti štednje od najranijih dana.

Učenicima su podijeljene publikacije – brošura za djecu pod nazivom „Novko i Novčica u svijetu novca“, te za srednjoškolce brošura „Saznaj sve o novcu“ i letak pod nazivom „Šta je štednja?“.

Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima brojnih osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele Bosne i Hercegovine i univerziteta izvan Bosne i Hercegovine.

Takođe, CBBiH će organizovati obilježavanje Svjetskog dana štednje u Brčkom (30.10.), Banjoj Luci (31.10.) i Sarajevu (1.11.).

Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF), saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Biznis.ba / FENA