stvaranje novih prilika

CEFTA usvojila devet novih sporazuma za unapređenje trgovine, zapošljavanja i prava potrošača

Autor: Biznis.ba
CEFTA usvojila devet novih sporazuma za unapređenje trgovine, zapošljavanja i prava potrošača
Foto: Fena

Zajednički komitet CEFTA-e objavio je da je usvojio devet revolucionarnih sporazuma dizajniranih da transformišu trgovinu i ekonomsku saradnju jer pojednostavljuju poslovne operacije, stvaraju nove prilike za zapošljavanje i jačaju zaštitu potrošača.

Navode da samo nekoliko dana uoči obilježavanja 10. godišnjice Berlinskog procesa, CEFTA pravi odlučan korak ka ostvarivanju vizije Zajedničkog regionalnog tržišta. Utemeljeni na pravilima i najboljim praksama EU, ovi sporazumi će približiti CEFTA tržišta jedinstvenom tržištu EU i otključati potencijal novog Plana rasta EU.

Danijela Gačević, v.d. direktorica CEFTA Sekretarijata, izjavila je da je to značajan trenutak za CEFTA-u, jer se približavamo punom usklađivanju sa tržištem EU.

- Koristi će se osjetiti širom CEFTA-e. Mala i srednja preduzeća će biti osnažena za izvoz i maksimalno korištenje digitalnih tržišta, dok ćemo svi mi imati koristi od većeg izbora, boljih cijena i kvaliteta, kao i snažnije zaštite potrošača - navela je Gačević.

Sporazumi obuhvataju priznavanje AEO programa, olakšavanje e-trgovine, pojednostavljivanje dostave paketa između CEFTA strana, sprečavanje neopravdanog geo-blokiranja, trgovinske aspekte prava intelektualne svojine (IPR), uspostavljanje elektronskog sistema za upravljanje rizikom, olakšavanje trgovine uslugama turističkih agencija i turoperatora, mehanizam za rješavanje sporova (dodatni protokol 7), te olakšavanje osiguranja od odgovornosti za treća lica u motornim vozilima, prenosi Fena.

Osim toga, Zajednički komitet CEFTA-e usvojio je tri odluke koje imaju za cilj reformu unutrašnjih poslova.

Te reforme uvode nova pravila postupanja za Zajednički komitet, ažuriraju Odluku koja uređuje rad Sekretarijata i osnivaju nova tijela za nadzor saradnje u oblastima kao što su dostava paketa, prava intelektualne svojine i profesionalne kvalifikacije, saopćeno je iz CEFTA-a.