BiH

Čengić: Propisati olakšice za poljoprivrednike

Autor: Biznis.ba
Čengić: Propisati olakšice za poljoprivrednike
Irfan Čengić, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Parlamentu Federacije BiH, zalaže se za propisivanje olakšica za poljoprivrednike u zakonu o doprinosima.

Čengić je dostavio amandman koji bi zaposlenima u poljoprivredi kao primarnoj djelatnosti propisivao obračunavanje posebnog koeficijenta za plaćenje doprinosa, kao što je slučaj s tekstilnom industrijom, rudarima, starim zanatima i drugim niskoakumulativnim zanimanjima, saopćeno je iz SDP-a.

- Od ovoga ne treba praviti političku priču, od Vlade očekujem da prihvati moj amandman jer je to njihovo obećanje koje je vlada zaključkom usvojila 2016., a Parlament potvrdio 2017. godine - kazao je Čengić.

Po njegovim daljnjim navodima, poljoprivredni proizvođač u BiH nije konkurentan proizvođaču u Evropskoj uniji (EU) zbog toga što poljoprivrednici u EU imaju mnogo veći budžet za poljoprivredu, bespovratna sredstva iz EU fondova, povoljna kreditna sredstva, plavi dizel i povoljnu poresku politiku.

- Mislim da nam je svima isti cilj da zaštitimo domaće poljoprivrednike kako bi bili konkurentni na tržištu - naglašava ovaj zastupnik SDP-a.

Biznis.ba / FENA