BiH

Centralna banka BiH ostvarila najveću dobit u svojoj historiji

Autor: Biznis.ba
Centralna banka BiH ostvarila najveću dobit u svojoj historiji

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić izjavio je, kada su u pitanju poslovni rezultati za 2023. godinu, da već sada sa sigurnošću može reći da se radi o najvećoj ostvarenoj dobiti u historiji Centralne banke BiH.

- Ostvarena neto dobit 31. oktobra ove godine iznosi 208 miliona KM. Istovremeno ukupni kapital 31. oktobra ove godine iznosi 870 miliona KM. Očekuje se da će ukupna neto dobit u 2023. godini iznositi više od 280 miliona KM. Projekcija neto dobiti za 2024. godinu iznosi oko 335 miliona KM. Vrlo je izvjesno da će CBBiH osigurati uplatu u budžet institucija Bosne i Hercegovine u iznosu više od 70 miliona KM za 2023. godinu i 100 miliona KM za 2024. godinu – rekao je Softić za Fenu.

Guverner Centralne banke BiH je dodao da je to rezultat odgovornog rada i pravovremeno poduzetih mjera u ovoj i protekloj godini. Naglasio je da su također uspjeli unaprijediti ključne procese i pokrenuti značajne projekte koji uključuju modernizaciju platnih sistema (SEPA i TIPS) i upravljanja deviznim rezervama.

- Prateći svjetske trendove društvene odgovornosti otpočeli smo sa procesom investiranja dijela portfolija deviznih rezervi u zelene obveznice, te projekte vezane za finansijsku edukaciju i inkluziju. Centralna banka Bosne i Hercegovine nastoji svojim aktivnostima osigurati uslove za brži proces evropskih integracija BiH, te stabilan i povoljan ekonomski ambijent za privredu i građane Bosne i Hercegovine – zaključio je Softić.

(Biznis.ba / FENA)