BiH

Čičić: Budžet Kantona Sarajevo za 2022. prema nacrtu veći od 1,1 milijardu KM

Autor: Biznis.ba
Čičić: Budžet Kantona Sarajevo za 2022. prema nacrtu veći od 1,1 milijardu KM

Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2022.godinu iznosi 1.101.295.480 KM i bit će prezentiran zastupnicima Skupštine KS na sjednici najavljenoj za 30. novembra.

Ministar finansija KS Davor Čičić je u intervjuu za Fenu pojasnio da su najveći budžetski rashodi planirani za plaće zaposlenih, oko 470 miliona KM. Za kantonalna komunalna preduzeća više od 75 miliona KM, a to su uglavnom subvencije za isplatu plaća radnika u tim preduzećima.

Budžetom su planirana sredstva za boračku populaciju oko 24,3 miliona KM sredstava, a pored toga za boračka udruženja je predviđen i iznos od 8 miliona KM. Za pomoć maloj privredi, poljoprivrednicima bit će izdvojena sredstva u iznosu od 15,7 miliona KM.

Također su Nacrtom budžeta planirana sredstva i za sektor obrazovanja, za predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje. Za upis djece u privatnim vrtićima iz budžeta je osigurano 17,8 miliona KM.

- Intencija Vlade KS je da sa 200 KM subvencionira sredstva za upis djece u privatnim vrtićima, ukoliko roditelji nisu mogli da osiguraju javne vrtiće - kazao je ministar Čičić.

Također je 120 miliona KM predviđeno za kapitalne projekte, kroz kreditno zaduživanje KS.

U tom smislu, naveo je, najveći projekt je kupovina stanova za boračku populaciju, oko 12 miliona KM. Vlada KS je ove godine za kupovinu stanova boračkoj populaciji izdvojila oko sedam miliona KM, a sa dodatnih 12 miliona KM će biti riješeno pitanje stanovanja za svu boračku populaciju na području Kantona Sarajevo, a koja po zakonu ima pravo na rješavanje stambenog pitanja.

- To je bio dugogodišnji problem, a mi smo iskazali intenciju da za ove dvije godine riješimo taj problem. Još 90 porodica imaju pravo na stan, i time ćemo riješiti problem stanovanja za svu boračku populaciju - kazao je ministar Čičić.

Planorano je i zaduživanje za još 34 miliona KM za projekte saobraćajne infrastrukture. Prije svega za infrastrukturne projekte grada i općina, za izgradnju saobraćajnice Prve transferzale, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Planirana su zaduživanja od 7,2 milona KM za adaptaciju i izgradnju nove zgrade MUP KS, za Upravu policije, nabavku opreme policiji, ali i specijalne opreme.

Kao važnim, naglasio je ulaganje u infrastrukturne projekte za ministarstvo privrede u iznosu od 23 miliona KM. Izdvojio je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama, podrška ZOI 84 i njihovim projektima obnove postojeće infrastrukture i poboljšanje turističkih potencijala Igmana i Bjelašnice.

- To je čitav dijapazon infrastrukturnih projekata jer je intencija Vlade KS da se zaduži za priojekte koji će dugoročno donijeti korist Kantonu Sarajevo i od kojih ćemo svi imati koristi – naglasio je Čičić.

I za zdravstveni sektor će biti izdvojena sredstva i to za rekonstrukciju i nabavku opreme za sve zdravstvene ustanove, oko 6,5 miliona KM. Za sektor obrazovanja i odgoja planirano je zaduživanje oko 11,2 miliona KM, a sredstva će biti usmjerena na sufinansiranje izgradnje škole na Pofalićima i Stupu, za rekonstrukciju vrtića Kolibri i Šareni voz, kao i nabavku opreme u drugim školama.

Za sektor komunalne privrede i infrastrukture planirano je zaduženje od 9,8 miliona KM, za sufinansiranje kreditiranja kupovine stanova za mlade bračne parove, za izgradnju, rekonstrukciju komunalnih objekata, za rekonstrukciju Fakulteta zdravstvenih studija.

- Ne bježimo od zaduživanja za projekte koji će donijeti dugoročni razvoj i koji imaju perspektivu na nivou KS - naglasio je Čičić.

Vlada KS je odlučila da isplati sredstva od tri miliona KM po osnovu pravosnažnih presuda i to za dvije sedmice. Također će raspisati i javni poziv kojim će svima koji žele da se odreknu kamata biti isplaćeno 6 miliona KM, do kraja ove godine. Javni poziv će biti otvoren do kraja sljedeće godine, ukoliko bude više prijavljenih, nastojat će planirati sredstva iz budžeta.

Ministar Čičić smatra da je nepošteno prema Kantonu Sarajevo to što je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH 14. oktobra ove godine usvojio Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, prema kojem je Kanton Sarajevo dobio Ponder 2.

Primjera radi, kazo je, Kanton Sarajevo je 2019.godine, od uplata PDV koji se dijeli po tom Zakonu, uplatio 3,5 milijarde KM, a dobio je 470 miliona KM, “to znači pet puta manje je dobio nego što je uplaćeno”.

Komparacije radi, naveo je, entitet Republika Srpska je 2019. godine uplatila 1,7 milijardi KM i po toj vertikalnoj raspodjeli, dobila 1,7 milijardi KM. To znači, rekao je, oni su dobili onoliko koliko su uplatili, a Kanton Sarajevo uplati 3,5 milijarde KM, a dobije 470 miliona KM.

- Svjesni smo toga da zakon treba mijenjati, ali treba napraviti zakon koji će se zasnivati na ekonomskim kriterijima raspodjele prihoda. Nemamo problem da KS u okviru svojih mogućnosti pomaže i puni budžete drugih kantona, ali po jasno definiranim pravilima gdje ćemo mi znati koliko dajemo i koliko dobijamo. Trenutna raspodjela je nepovoljna za KS, a dodatnim umanjivanjem bila bi neprikladna i nepoštena. Time bi se Kantonu Sarajevo načinila velika nepravda - naglasio je ministar Čičić.

Shodno tome, zaključio je, u ovom trenutku, kada nad glavom “visi” izmjena zakona o raspodjeli prihoda, bilo bi neozbiljno od Vlade KS da prihvati zahtjeve Sindikata obrazovanja, jer bi došli u pozciju da ne mogu isplatiti dogovoreno, a to bi rezultiralo tužbama budžetskih korosnika prema KS-u. Trenutno, ima oko 54 miliona KM izvršnih sudskih presuda budćetskih korisnika KS.

Prijedlog je da javna rasprava Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu traje 21 dan, kako bi što prije završili i prijedlog budžeta te kako bi sredstva bila na raspolaganju. Ali izvjesno je da će u prvom mjesecu naredne godine biti privremeno finansiranje.

Biznis.ba / FENA