BiH

Crnadak: Neprihvatljiva odluka Prištine o taksi na robu iz BiH i Srbije

Autor: Biznis.ba
Crnadak: Neprihvatljiva odluka Prištine o taksi na robu iz BiH i Srbije
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, na poziv ministra inostranih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića, učestvuje na sastanku ministara inostranih poslova zapadnog Balkana, koji se 29. i 30. novembra održava u Budvi.

Na sastanku se raspravlja o provođenju obaveza preuzetih u okviru Berlinskog procesa, toku priprema i očekivanjima od predstojećeg samita u Poznanju, kao i o važnosti procesa evropske integracije u kontekstu stabilnosti i daljnjeg razvoja regiona.

Na početku sastanka, Crnadak je poručio da je odluka Prištine o uvođenju takse od 100 posto na robu iz BiH i Srbije potpuno neprihvatljiva jer je antievropska, anticivilizacijska, sramotna i besmislena, saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je poručio da su tim potezom Prištine prekršeni CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i osnovni princip izgradnje dobrosusjedskih odnosa.

- Ova odluka nije samo kršenje CEFTA-e nego je direktan udar na sve višegodišnje napore koje smo zajednički uložili u region. Odluka o taksama je "diplomatska atomska bomba" koju je Priština ispustila na naš region i pozivam Brisel da se snažnije uključi i pomogne da se ovaj problem riješi - naveo je ministar inostranih poslova BiH i dodao da će BiH i Srbija nastaviti s koordinisanim aktivnostima u cilju ukidanja ovih taksi.

Crnadak je pozdravio izjave visoke predstavnice Evropske unije Federice Mogherini i državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Mikea Pompea, u kojima se oštro osuđuju ovakvi potezi prištinskih vlasti.

Informisao je kolege iz regiona o toku procesa evropskih integracija u BiH istakavši uvjerenje da će odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije biti dostavljeni do kraja godine i da će vrlo brzo nakon toga Komisija dati pozitivno mišljenje o zahtjevu za članstvo, kao i preporuku državama članicama Evropske unije da BiH dobije status zemlje kandidata.

Ministar je podsjetio da je evropska perspektiva glavni pokretač svih reformskih procesa u Bosni i Hercegovini i regionu te istakao je da je u okviru višegodišnjeg Akcionog plana za regionalno ekonomsko područje (REA) u okviru WB6, koji je usvojen na samitu u Trstu, postignut određeni napredak, ali i da se moraju pojačati napori u nekim područjima.

Biznis.ba / FENA