BiH

Cvijanović: Plaće svih radnike u RS-u bit će uvećane do 12,5 posto

Autor: Biznis.ba
Cvijanović: Plaće svih radnike u RS-u bit će uvećane do 12,5 posto

Istakla je da su u proteklom periodu urađene neophodne analize, obavljeni razgovori sa socijalnim partnerima te da ima dovoljno budžetskih sredstava da se ovo i realizuje.

"Glavno opredjeljenje jeste da se dodatno poveća iznos neoporezivnog dijela dohotka", rekla je Cvijanović i dodala da bi se oporezivi dio plaće, koji je sada 200 KM, povećao na 500 KM.

"Taj dio koji pripada RS, u iznosu od 300 maraka, sada da ide radniku, a ne poslodavcu", istakla je ona.

Tako bi, dodala je, u RS plaće u većem iznosu bile povećane za blizu 0,75 posto, dok će najniže zarade, primjera radi od 400 KM, iznositii blizu 450 KM i to je povećanje oko 12,5 posto ili za zarade od 500 KM povećanje će biti devet posto.

Uvjerava da će poslodavci provesti mjeru povećanja plaće, jer će biti usvojen zakon koji će to pitanje regulisati.

"Cilj je zaštita onih koji imaju naniže plaće i koje bi trebalo da bude 500 KM – rekla je Cvijanović, ističući da se ovim smanjuje raskorak između plaća u realnom i javnom sektoru.

Ponovila je da će junska penzija u RS, koja će biti isplaćena u julu, biti uvećana za 2,5 posto, a za dva dana Vlada će o tome donijeti i formalnu odluku.

Izjavila je to Cvijanović nakon sastanka s ministrima finansija Zoranom Tegeltijom te rada i boračko-invalidske zaštite Milenkom Savanovićem.

I entitetski predsjednik Milorad Dodik, koji je prisustvovao razgovorima, izrazio je uvjerenje da će prosječna plaća u RS biti povećana na 450 eura.

Biznis.ba / FENA