BiH

CZZS - Ohrabrujuća odluka EIB-a o prestanku ulaganja u fosilna goriva

Autor: Biznis.ba
CZZS - Ohrabrujuća odluka EIB-a o prestanku ulaganja u fosilna goriva

U banjalučkom Centru za životnu sredinu smatraju da je ohrabrujuća najava Evropske investicione banke (EIB) da više neće razmatrati nova finansiranja projekata koji se odnose na fosilna goriva, uključujući i prirodni gas, od kraja 2021. godine.

Podsjećaju da se, kroz kampanju „Stop prljavoj energiji, jer budućnost je obnovljiva“, već godinama protive daljnjem ulaganju u sektor uglja.

- Nakon što se Evropska banka za obnovu i razvoj povukla iz ulaganja u termoelektrane na ugalj još 2013. godine, ovakav korak Evropske investicione banke je ohrabrujući i trebao bi da vodi u konačnici do odustajanja od ovako nazadnih ideja i od donosioca odluka – navodi se u saopćenju iz Centra za životnu sredinu.

Buduća finansiranja EIB uključivat će, kako dodaju, investiranje u održivu životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promjena. Ulagat će isključivo u inovacije u obezbjeđivanju energije iz čistih izvora, energetsku efikasnost, ali i podržavati investiranje u energetsku transformaciju zemalja koje nisu članice EU.

Iz banjalučkog Centra za životnu tvrde da lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, poput Sanskog Mosta čiji su se mještani oštro usprotivili izgradnji termoelektrane Kamengrad, sve više uviđaju negativne aspekte ovakvih projekata.

Poručuju da „takvu zrelost“ očekuju i od samog vrha vlasti.

-Ovo je historijski iskorak u svijetu i potvrđuje početak kraja ere fosilnih goriva koji će sasvim sigurno slijediti i ostale finansijske organizacije u Evropi. Nažalost, zemlje zapadnog Balkana se u nedostatku evropske podrške okreću preostalim kreditnim institucijama, dodatno zadužujući i zagađujući svoje građane u narednih 30 godina. Treba imati na umu da se ovim potezom otvaraju vrata pravedne energetske tranzicije za naš region, ali je sada na našim donosiocima odluka da li će i prihvatiti tu šansu.

Ukoliko nastave po principu štetne „instant tranzicije“, ona će neminovno, sudeći po razvoju događaja u Evropi, vrlo skupo doći na naplatu građanima, pa i radnicima u energetskom sektoru - rekla je Majda Ibraković, asistentica na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Biznis.ba / FENA