BiH

Deficit u RS pola milijarde KM, dugovi stižu na naplatu

Autor: Biznis.ba
Deficit u RS pola milijarde KM, dugovi stižu na naplatu

Bh. entitet RS treba do 28. juna da isplati 320 miliona maraka duga.

U toku ovog mjesece emituje se više emisija obveznica i trezorskih zapisa, a pažnju javnosti zaokupila je rasprava o izvršenju budžeta za prethodnu godinu. U opoziciji kažu da je stanje gore nego što je javno prikazano, prenosi FTV.

Budžetski okvir RS-a za 2022. iznosio je 4,46 milijardi KM. Prema riječima ministrice finansija Zore Vidović (SNSD), a i konsolidovanom izvještaju o budžetu, prihodi su bili 3,68 milijardi, a rashodi oko 3,8 milijard - a deficit je, prema njenim riječima, manji nego u susjedstvu.

Iz opozicije stižu optužbe da je stanje mnogo gore, nego što je to prezentovano. Navode i da je Fiskalno vijeće, na koje se ministrica Vidović poziva, u svom izvještaju navelo da je deficit u budžetima mnogo veći.

“Budžetski deficit je izvjestan. On iznosi čak 466 miliona KM. o konsolidovanom deficit nije ispoštovano, tvrdi SDS-ova entitetska zastupnica Mirjana Orašanin.

Dodaje Orašanin da u skladu sa izvještajem, koji je imao veći deficit, pravila nalažu da budžet za narednu, to jeste ovu godinu bude planiran sa suficitom, što sada nije urađeno. Vlast napominje da je situacija dobra, najavljuje nove investicije i redovno servisiranje svih obaveza.

“RS stoji stabilno i pored blokada koje čine američka i britanska ambasada”, poručuje entitetski predsjedni Milorad Dodik (SNSD).

Ekonomski analitičari napominju da je, bez obzira na sav vanredni priliv novca u 2022. godini, entitetska vlast bila rastrošna, te da je nedopustiv ovoliki deficit.

“Priliv po osnovu indirektnih poreza je nesrazmjerno veliki i odnio je neplaniranih 550 miliona KM u budžet RS-a. Ako je bio deficit od 460 milona, onda bi to moglo biti preko milijarde”, ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Pavlović kaže da su to ogromna sredstva za ovako malu ekonomiju kao što je u RS-u, te da je tolika razlika nedopustiva po svim standardima.

(Biznis.ba)