saradnja

Delegacije EBRD-a i Vlade KS o unapređenju ekonomskih i infrastrukturnih projekata

Autor: Biznis.ba
Delegacije EBRD-a i Vlade KS o unapređenju ekonomskih i infrastrukturnih projekata
Foto: Fena

Na sastanku predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlade Kantona Sarajevo razmatrani su dalji planovi i prioriteti saradnje između EBRD-a i Vlade Kantona Sarajevo, s posebnim fokusom na projekte iz oblasti upravljanja otpadom, infrastrukture i održivog razvoja.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Afan Kalamujić i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak, a tom prilikom zvanično je predstavljena nova šefica Ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Stela Melnic, koja je preuzela dužnost 1. septembra ove godine.

Delegacija EBRD-a, koju su predvodili regionalni direktor za zapadni Balkan Matteo Colangeli, dosadašnja šefica Ureda za BiH Manuela Naessl, te nova šefica Stela Melnic, izrazila je  zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom. Naglašena je  važnost nastavka zajedničkih napora ka unapređenju ekonomskih i infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo.

Ministar Bošnjak je istakao da fokus saradnje ide u smjeru realizacije nekoliko ključnih projekata za Kanton Sarajevo koji će imati značajan utjecaj na unapređenje okoliša, održivu energiju i smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva. Svi ovi projekti su usklađeni sa zelenom agendom EBRD-a i našim naporima da smanjimo zagađenje i unaprijedimo održivi razvoj, prenosi Fena.

 

- Razgovarali smo o implementaciji sistema toplotnih pumpi za poboljšanje energetske sigurnosti i smanjenje emisije štetnih plinova. Također, u toku su projekti tretmana otpada u Smiljevićima i obrade mulja iz Butila, uz očekivanje završetka studije za odabir najboljeg modela za efikasno upravljanje otpadom. Treći projekt se odnosi na utopljavanje fasada, što će povećati energetsku efikasnost zgrada i smanjiti troškove grijanja. Kao resorni ministar, duboko sam posvećen nastavku svih ovih projekata i osiguravanju da oni budu podržani odgovarajućom tehničkom pomoći, kao i kroz grant sredstva koja će ih učiniti finansijski povoljnijim za naš Kanton - istakao je Bošnjak.

Ministar Kalamujić je zahvalio EBRD-u na dosadašnjoj saradnji, te je istakao značaj buduće  saradnje. Ministar je iznio činjenice o trenutnim kreditima i mogućnostima refinansiranja ranije uzetih, a sve s ciljem unapređenja aktivnog upravljanja kreditnim portfolijem Kantona Sarajevo.

- Zadovoljstvo mi je bilo predstaviti i projekt tehnološkog parka koji će povezivati kompanije i naučne institucije, a sve u cilju poticanja razvoja i privlačenja novih investicija. Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo je spremno da i dalje aktivno sarađuje s EBRD-om na realizaciji ključnih projekata koji će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života građana i ekonomskoj održivosti Kantona - zaključio je Kalamujić, saopćeno je iz Vlade KS.