BiH

Delić - Mesec: Pronaći održivi model osposobljavanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom

Autor: Biznis.ba
Delić - Mesec: Pronaći održivi model osposobljavanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić se, u okviru radne posjete Ministarstvu rada, socijalne politike i jednakih mogućnosti Republike Slovenije, danas sastao s Lukom Mesecom, resornim ministrom u Vladi Republike Slovenije.

Povod ovoj posjeti je skora izmjena Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i posredovanju u zapošljavanju koji je Federalno ministarstvo uradilo po uzoru na primjenjive prakse iz istog zakona koji su Slovenci donijeli 2004. godine. Slovenski sistem osposobljavanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom jedan je od najboljih u Europi, a na ovaj način Federalno ministarstvo želi razmijeniti postojeća iskustva u dosadašnjoj implementaciji Zakona i pronaći načine da se prakse primjenjive na našem prostoru inkorporiraju u izmjene Zakona - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

- Cilj je pronaći održivi model osposobljavanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Republika Slovenija, prema njihovim informacijama, prednjači u ovom segmentu u odnosu na zemlje regije i trenutno, kako kaže ministar Mesec, zapošljavaju 35.000 osoba sa invaliditetom, a njihov udio u procentu nezaposlenih je oko 17 posto. Naše nastojanje je da svim osobama sa invaliditetom koje mogu doprinijeti tržištu rada omogućimo priliku da to i učine i to i na slobodnom tržištu rada - kazao je tokom sastanka ministar Delić.

Resorni ministar u Vladi Republike Slovenije Luka Mesec podsjetio je da je prioritet Vlade Slovenije maksimalna podrška BiH u pristupu Europskoj uniji.

- Želimo pomoći BiH. Imamo dosta otvorenih pitanja i mnogo tema za razgovor. Zahvalni smo što nam vjerujete i svoja znanja i iskustva rado dijelimo s vama. U ovom trenutku mi smo na početku jednog pilot projekta za osobe sa invaliditetom kojem je cilj njihovo osamostaljivanje za život u zajednici uz podršku asistenata. Kroz godinu dana možemo se ponovo sastati da podijelimo naša iskustva s vama - najavio je ministar Mesec.

Tokom dvodnevne posjete Republici Sloveniji delegacija Federalnog ministarstva rada i socijalne politke i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i posredovanje u zapošljavanju osoba sa invaliditetom imat će priliku upoznati se sa primijenjenim modelima osposobljavanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Republici Sloveniji, primjenom kvotnog sistema za poslodavce i nizom drugih mehanizama koji bi trebali biti prepoznati u novom Zakonu o profesionalni rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u FBiH - navodi se u saopćenju.

(Biznis.ba / FENA)