BiH

Direktor IDDEA Almir Badnjević pozvan na '2nd ESFRI Staheholders Forum' u Španiji

Autor: Biznis.ba
Direktor IDDEA Almir Badnjević pozvan na '2nd ESFRI Staheholders Forum' u Španiji

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEA) Almir Badnjević, ambasador za naučnoistraživačke infrastrukture zapadnog Balkana, pozvan je da prisustvuje na drugom ESFRI sastanku "2nd ESFRI Staheholders Forum" u Španiji.

Badnjević, imenovani ambasador za naučnoistraživačke infrastrukture zemalja zapadnog Balkana, aktivno učestvuje na drugom sastanku ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures), koji se trenutno održava pod nazivom "2. ESFRI Forum za zainteresovane strane" na Tenerifama u Španiji.

Ovaj značajan događaj okuplja vodeće stručnjake iz različitih oblasti kako bi raspravljali o ključnim temama i izazovima u vezi sa naučnoistraživačkim infrastrukturama. Badnjević je imenovan kao ambasador sa posebnim fokusom na temu „Finansije i Upravljanje“.

Cilj ovog okupljanja je dvostruk. Prvo, da se unaprijedi vidljivost i podrška tekućim inicijativama i aktivnostima u razvoju naučnoistraživačkih infrastruktura na zapadnom Balkanu. Drugo, da se osigura bolji pristup potencijalnim izvorima finansiranja za ove infrastrukture.

Badnjević je predstavnik zapadnog Balkana na ovom forumu i aktivno doprinosi diskusijama o finansiranju, pristupu i interakciji sa industrijom, ključnim aspektima razvoja naučnoistraživačkih infrastruktura. Posebna pažnja posvećena je tome kako ove teme mogu biti integrisane u naredni program Evropske komisije za period od 2025. do 2027. godine i novi Okvirni program.

ESFRI predstavlja platformu koja promoviše saradnju, razmjenu informacija i identifikaciju najboljih praksi u vezi sa naučnoistraživačkim infrastrukturama u Evropi. Ovaj forum okuplja predstavnike akademske zajednice, istraživače, industrijske partnere, političare i druge zainteresovane strane kako bi razgovarali o ključnim pitanjima vezanim za razvoj naučnoistraživačkih infrastruktura.

"2. ESFRI Forum za zainteresovane strane" obuhvata panel diskusije, prezentacije i radionice koje se fokusiraju na teme kao što su finansiranje naučnoistraživačkih infrastruktura, upravljanje podacima, otvoreni pristup istraživanjima, inovacije i saradnja između sektora. Učesnici će razmjenjivati ideje, iskustva i najbolje prakse u vezi sa ovim pitanjima.

Ovaj forum takođe pruža priliku za predstavljanje novih projekata i inicijativa u vezi sa naučnoistraživačkim infrastrukturama, te informisanje o najnovijim trendovima i razvoju u ovoj oblasti. Učesnici će imati priliku da uspostave nove kontakte i partnerske odnose, saopćila je IDDEA BiH.

Biznis.ba