BiH

Direktorica FIPA-e inicirala dolazak mađarske privredne delegacije u BiH

Autor: Biznis.ba
Direktorica FIPA-e inicirala dolazak mađarske privredne delegacije u BiH

Direktorica FIPA-e Milica Marković sastala se s predstavnicima Komiteta za zapadni Balkan pri Industrijskoj i privrednoj komori Mađarske, s privrednikom Attilom Galambosom na čelu. Komitet ima oko 86 kompanija članica, saopćila je FIPA.

Na inicijativu direktorice, dogovorena je posjeta privredne delegacije iz Mađarske i organizacija poslovnog foruma u Banja Luci u proljeće naredne godine, u saradnji s relevantnim privrednim komorama i ministarstvima.

Na sastanku je istaknuto da je Mađarska u BiH dosad investirala oko 32 miliona eura te da postoje mogućnosti za rast mađarskih investicija u BiH.

Mađarski privrednici ističu da se u njihovoj zemlji još uvijek malo zna o Bosni i Hercegovini te da treba raditi na promociji zemlje kako bi mađarska javnost stekla pravu sliku o BiH, njenim investicijskim i turističkim potencijalima.

Direktorica Marković je naglasila da je BiH otvorena za sve vidove privredne saradnje te da je obim investicija i trgovinske razmjene između BiH i Mađarske skroman i da postoji veliki potencijal za povećanje.

Istaknula je nekoliko sektora koji bi bili interesantni za mađarske privrednike poput obnovljivih izvora energije, metaloprerađivačke i autoindustrije, zatim farmaceutske, hemijske i drvne industrije te IT-a i turizma.

Marković se sastala i s ambasadoricom BiH u Mađarskoj Biljanom Gutić-Bjelicom.  Istaknuto je nekoliko argumenata u prilog razlozima za ulaganje u BiH, poput ekonomske stabilnosti, preferencijalnih izvoznih režima, povoljnog zakonskog tretmana stranih ulagača, raspoloživosti obučene i cjenovno konkurentne radne snage te dobrih bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Vlada Mađarske je formirala Investicioni program zapadnog Balkana, koji podrazumijeva dodjelu bespovratnog novca mađarskim kompanijama koje žele investirati na području zapadnog Balkana. Planirano je produženje sličnih podsticajnih mjera.

(FENA)