BiH

Đapo i Kovač o mogućnostima za razvoj agroturizma

Autor: Biznis.ba
Đapo i Kovač o mogućnostima za razvoj agroturizma
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je u Sarajevu s predsjednikom Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Dževadom Kovačem, koji ju je informirao o novim projektima i mogućnostima za razvoj agroturizma.

Kovač je posebno istakao projekt turističkog naselja u Vrapčićima kod Mostara, gdje će turistima, pored boravka u prirodi, uz konzumiranje domaćih eko proizvoda i autohtone kuhinje, biti omogućeno da uživaju u adrenalinskim sportovima i upoznaju se s kulturom i tradicijom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kovač je angažiran i kao mentor u eko-selu Nature Land na Višićkoj visoravni, gdje se također planira proširenje projekta uz izgradnju zabavnih i adrenalinskih parkova.

- Podržavam ovakve projekte i ideje jer naša zemlja ima znatne prirodne potencijale koji nisu iskorišteni. Raduje me da naši sugrađani, poput Dževada Kovača i njegovih kolega, iniciraju ovakve sadržaje koji su višestruko korisni za razvoj turizma i ekonomije Bosne i Hercegovine. Eko-sela ovoga tipa unaprijedit će ukupnu turističku ponudu, omogućiti razvoj lokalnih zajednica kroz zapošljavanje i samozapošljavanje, razvijati poljoprivredu i svijest o neophodnosti zaštite životne sredine. Upravo su prirodni resursi i kulturno-historijsko naslijeđe, njihova zaštita i očuvanje temelji prosperiteta Bosne i Hercegovine - kazala je Đapo.

Biznis.ba / FENA