BiH

Đapo na Godišnjoj skupštini Svjetske turističke organizacije UN-a u Madridu

Autor: Biznis.ba
Đapo na Godišnjoj skupštini Svjetske turističke organizacije UN-a u Madridu

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, u sastavu delegacije Bosne i Hercegovine, boravi u Madridu, gdje se od 30. novembra do 2. decembra 2021. godine održava Godišnja skupština Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UN).

U delegaciji BiH na 24. zasjedanju Generalne skupštine, s ministricom Đapo je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, kao i predstavnici turističke organizacije RS-a, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ministrica Đapo je kazala da je glavna tema ovog događaja analiza posljedica koje je pandemija koronavirusa ostavila na turistički sektor u svijetu, ali i načini pronalaženja rješenja i mogućnosti oporavka turizma, koji se nakon pandemije nalazi u nezavidnoj situaciji.

Ovogodišnjoj trodnevnoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije prisustvuju predstavnici 135 zemalja, a u fokusu su inovacije, edukacija i ruralni razvoj, te potreba za hitnom transformacijom turizma, kao i uloga ovog sektora u inkluzivnom rastu.

Učestvovanje predstavnika BiH je od velikog značaja, s obzirom da je Bosna i Hercegovina punopravna članica Svjetske turističke organizacije.

Turizam u Bosni i Hercegovini jedan je od najperspektivnijih sektora ekonomije koji je tokom proteklih pet godina bilježio značajan rast i imao koristi od rastućeg globalnog turističkog tržišta i velikog broja turista koji su dolazili u Bosnu u Hercegovinu.

Međutim, u prvih deset mjeseci 2020. godine, zbog pandemije COVID-19, zabilježen je pad stranih gostiju, odnosno smanjenje od 84 posto u odnosu na 2019. godinu.

Federacija BiH ovu krizu može smatrati prilikom za obnovu sektora turizma i prihvatanje novih turističkih trendova, te pristup lancu vrijednosti turizma zasnovan na istraživanjima i vođen konkurentnošću, navodi se u saopćenju, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Biznis.ba / FENA